Cele două terase de pe plaja Modern, închise temporar de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa, nu au autorizaţie de construire sau de funcţionare din partea Primăriei şi se aflau în perimetrul în care se va desfăşura Festivalul Neversea, a anunţat, joi, şeful CJPC Constanţa, Horia Constantinescu, afirmând că unităţile reprezentau un pericol pentru participanţii la evenimentul muzical.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Horia Constantinescu a declarat, joi după amiază, într-o conferinţă de presă, că împreună cu colegii din cadrul Comandamentului Litoral a efectuat în ultimele zile controale la agenţii economici care se află în zona de desfăşurare a Festivalului Neversea, care va avea loc între 7 şi 9 iulie pe plaja Modern din Constanţa, fiind verificaţi peste 50 de agenţi economici şi aplicate sancţiuni de peste 150.000 de lei. El a spus că au fost descoperite nereguli grave în cazul a trei unităţi de alimentaţie publică.

 

“Este vorba de o locaţie din Centrul Vechi pe care am controlat-o cu colegii din ţară, cu cei care fac parte din Comandament, în care, aşa cum aţi văzut în imagini, gândacii colcăiau, starea de insalubritate a locului şi a blocului alimentar era cruntă. Nu putem vorbi de niciun flux, de niciun spaţiu de depozitare, de nimic dintre lucrurile acestea ca fiind conforme. Nu mică ne-a fost mirarea că această locaţie avea atât aviz de funcţionare, cât şi autorizaţie sanitar-veterinară. Nu putem vorbi de o degradare a curăţeniei între momentul în care a fost controlat cu puţin timp în urmă şi cel în care am intrat noi. Vorbim de o stare de degradare a spaţiilor de depozitare în sine”, a explicat Horia Constantinescu.

 

Potrivit acestuia, unitatea de alimentaţie publică a fost închisă temporar. El a mai anunţat că una din terasele de pe plaja Modern, închisă în urma controlului de miercuri, a primit aviz sanitar-veterinar de funcţionare în data de 14 iunie 2017.

 

“Zona de preparare a ciorbelor era între hazna - exact locul prin care se administrează ţevile şi pompele care reglează fluxul din hazna - şi vestiar. Acolo se află blocul alimentar de ciorbe. Prin curte, printr-o incintă insalubră, traversăm către o cameră de frig în care am găsit o stivă de 160 de kilograme de pastă de mici pentru care comerciantul ne pune la dispoziţie un carneţel de bonuri cu data de expirare 6 iulie şi un alt carneţel de bonuri cu data de expirare de 8 iulie şi îmi spune că nu mai ştie exact care de unde sunt, dar că furnizorul aşa îi dă la fiecare lot de carne, câte un carneţel şi dânsul îşi etichetează produsele aşa cum crede de cuviinţă”, a mai spus Constantinescu.

 

Mai mult, el a menţionat că tot la terasa respectivă oalele erau depozitate pe jos pentru a se răci, iar mâncare era servită în nişte “spaţii demne de Cascadorii Râsului”. Horia Constantinescu a precizat că, la cealaltă terasă de pe plaja Modern la care s-a dispus, miercuri, închiderea temporară, au fost găsite aproximativ ouă sute de kilograme de peşte şi carne cu probleme, care au fost oprite de la comercializare.

 

El spune că pe data de 29 iunie reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa au verificat terasa respectivă şi au aplicat o sancţiune de 2.000 de lei.

 

“Pe 29 iunie, colegii de la Sanitar Veterinar efectuează un control unde constată carne fără etichetare, ceea ce am găsit şi noi, carne în neregulă, ceea ce am găsit şi noi, spaţii şi zone de fabricaţie în neregulă, ceea ce am găsit şi noi şi dânşii aplică o sancţiune de 2.000 de lei şi pleacă. Credeţi că din 29 iunie şi până ieri, când au luat măsura distrugerii cărnii şi au constatat că acest bloc alimentar nu trebuia să fie autorizat, cel din 29 iunie a văzut alt bloc alimentar? Credeţi că au văzut alte depozite? Credeţi că au văzut altă clădire, altă plajă? Nu, au văzut fix aceleaşi lucruri. Problema este că unii cred că lucrurile mai pot să funcţioneze şi aşa”, a mai spus directorul CJPC Constanţa, precizând că ambele terase făceau parte din perimetrul Festivalului Neversea.

 

El consideră că obiectivul tuturor reprezentanţilor instituţiilor cu atribuţii de control trebuie să fie evitarea unui nou Colectiv.

 

“Obiectivul nostru este să nu mai fim semnatarii şi contemporanii unui Colectiv 2. O sută şaptezeci de mii de persoane (n.r. numărul persoanelor estimate în cele trei zile de Neversea) mâncând în nişte locaţii, de pe nişte linii de preparare, nişte alimente de categoria asta, sunt oameni expuşi la un real pericol. Gândiţi-vă ce înseamnă pentru structura şi aşa şubredă sanitară a acestui judeţ un exod de două mii de oameni trimişi în toxiinfecţie alimentară, copii, tineri, oameni în toată firea”, a avertizat Horia Constantinescu.

 

El a menţionat că cele două terase de pe plaja Modern nu au autorizaţie de construire şi nici de funcţionare din partea Primăriei Constanţa şi reprezentau un real pericol pentru cei care vor veni la Festivalul Neversea.

 

“Gândiţi-vă ce înseamnă ca în două clădiri lipsite de autorizaţie de construire, fără autorizaţie de funcţionare a Primăriei de ani de zile, incluşi în incinta Neversea, să explodeze buteliile la care ei înţeleg să gătească. Vorbim de temperaturi de peste 50 de grade afară, la nivelul solului, oameni care gătesc în nişte linii de bucătărie cum greu vă puteţi imagina, la butelie, înconjuraţi de peste 170.000 de persoane. De ce să fim nevoiţi să se întâmple în zilele noastre şi nu doresc să se întâmple niciodată, o dramă care să ne trezească la realitate”, a mai declarat directorul CJPC.

 

El a ţinut să precizeze că doar 10-15 la sută din controalele comisarilor de la Protecţia Consumatorilor de pe litoral reprezintă derapaje de la normalitate şi că foarte mulţi agenţi economici sunt pregătiţi să întâmpine turiştii.

 

Horia Constantinescu a menţionat că cele două terase de pe plaja Modern, închise temporar în urma deficienţelor în urma controlului de miercuri, vor rămâne închise cel puţin în perioada de desfăşurare a Neversea.

 

La rândul lor, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa au anunţat că au aplicat la cele două terase sancţiuni în valoare de 4.000 de lei şi au retras de la comercializare 269 de kilograme de produse alimentare improprii consumului uman.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.