Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a anulat proiectul de transformare a unui sector de plajă din municipiul Constanţa într-una terapeutică, dedicată persoanelor cu dizabilităţi, spune organizaţia Centrul de Autism “Marea Neagră”, care menţionează că această plaja ar putea fi oferită pentru închiriere unor beach-baruri. Organizaţia a transmis o petiţie premierului, solicitând un control la ABADL.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Centrului de Autism “Marea Neagră”, sectorul de plajă din municipiul Constanţa care a fost alocat iniţial organizaţiei de către Apele Române, pentru amenajarea unei plaje terapeutice cu accesibilităţi pentru persoanele cu nevoi speciale, a fost anulat, pentru a fi oferit spre închiriere unor beach baruri. 

În semn de protest, Centrul “Marea Neagră” a transmis o petiţie către premierul Viorica Dăncilă, prin care solicită un control la ABADL Constanţa, pentru a scoate la lumină aspectele semnalate. Proiectul ar fi urmat să se realizeze din donaţii şi sponsorizări şi cu munca a sute de voluntari.

Managerul proiectului, Adrian Gemănaru, spune că situaţia este de domeniul absurdului, în condiţiile în care legislaţia europeană obligă statul român să accesibilizeze toate spaţiile publice, iar acesta renunţă la parteneriatul de amenajare a singurei plaje din România pentru persoanele cu dizabilităţi, investiţia fiind una privată.

“Situaţia este de domeniul absurdului şi greu de înţeles. Deşi legislaţia la nivel european obligă statul român să accesibilizeze absolut toate spaţiile publice, statul român renunţă la un parteneriat de amenajare a singurei plaje din România pentru persoanele dizabilităţi, în condiţiile în care întreaga investiţie este asigurată din fonduri private. Gestul pe care îl fac reprezentanţii statului român faţă de persoanele cu nevoi speciale este unul cu totul grotesc şi lipsit de umanitate, este o dovadă clară a lipsei de înţelegere şi compasiune faţă de situaţia dificilă în care se află o persoană cu o anumită deficienţă”, a transmis managerul proiectului.

El menţionează că în luna mai a anului trecut reprezentanţii Apele Române ofereau gratuit un sector de plajă de două hectare în municipiul Constanţa, pentru a fi amenajat cu o ateliere terapeutice, după doar opt luni s-au răzgândit şi au anulat proiectul.

Psihologul Adrian Gemănaru susţine că i-a fost cerut de către ABADL un preţ de 12 lei pe metru pătrat pentru respectiva zonă de plajă.

“Mi-a fost solicitat în cadrul audienţei la ABADL un preţ de 12 lei / mp, în condiţiile în care agenţi economici aflaţi în aceeaşi zona de plajă şi mult mai bine poziţionaţi plătesc între 1 leu şi 2 lei mp, iar în cea mai aglomerată staţiune de pe litoralul românesc Mamaia se plătesc sume de 10 lei mp. În 2017, cu ajutorul familiilor care au copii cu dizabilităţi, am curăţat întreaga zonă de plajă de vegetaţie şi mizerii şi am adunat peste 20 de camioane de gunoi, pentru ca în momentul de faţă statul român încearcă să ofere această zonă de plajă unor comercianţi”, a explicat managerul proiectului.

Centrul “Marea Neagră” consideră că gestul statului român, prin ABADL, faţă de persoanele cu dizabilităţi din România este unul jignitor şi lipsit de respect faţă de o categorie importantă a populaţiei României: 791.761 de oameni, conform site-ului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Plaja terapeutică pe care Centrul de Autism “Marea Neagră” intenţiona să o organizeze cuprindea spaţii pentru terapie prin sport şi muzică, rampe de acces, grădină senzorială de relaxare, locuri de joacă, zone de stimulare auditivă, vizuală şi tactilă, alee senzorială, atelier de olărit, spaţiu pentru terapie canină, scaune mobile plutitoare, zone de şezlonguri, zone de cearşafuri. Managerul proiectului a mai spus că în cele trei luni ale sezonului estival peste 100.000 de persoane cu nevoi speciale şi însoţitori ar fi venit pe plaja respectivă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.