Bugetul municipiului Constanţa pentru 2024 a fost aprobat de consilierii locali, iar Primăria Constanţa a afirmat că investiţiile din fonduri europene au crescut de la 200.000 de lei în 2018 la aproape 400 de milioane de lei în 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Primăria Constanţa a aprobat miercuri, în Consiliul Local, bugetul pe anul 2024. Veniturile s-au triplat din 2018 şi până acum, iar investiţiile din fonduri europene au crescut de la doar 200.000 de lei în 2018, până la 398 de milioane lei în 2023. Raportul de creştere este de 2000%. Cheltuielile în dezvoltarea municipiului au depăşit 630 de milioane de lei în 2023, conform execuţiei bugetare. Într-un singur an, Constanţa a investit în dezvoltare cât în ultimii 5 ani la un loc”, a transmis Primăria Constanţa. 
Conform hotărârii supuse votului Consiliului Local Municipal Constanţa, bugetul local pe anul 2024 prevede venituri în sumă de 2.270.144 mii lei şi cheltuieli în sumă de 2.291.218 mii lei, cu un excedent la data de 31 decembrie 2023 în sumă de 21.074 mii lei.

Proporţia fondurilor europene din totalul cheltuielilor pentru investiţiile în dezvoltarea Constanţei a crescut exponenţial în ultimii ani. În 2023, 62% din totalul cheltuielilor a fost susţinut din fonduri. În 2019, proporţia fondurilor europene nu depăşea 2% din totalul cheltuielilor, cu numai 1,79 milioane lei absorbite, conform sursei citate.

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a afirmat că anul trecut investiţiile în fonduri europene au fost de 400 de milioane de lei, în obiective esenţiale pentru comunitate. 
“Principala sursă de dezvoltare a Constanţei rămâne aportul fondurilor europene. Suntem în situaţia absurdă de a raporta o creştere de 2000% a cheltuielilor din fonduri europene în dezvoltarea municipiului în 2023, faţă de 2018. Numai în 2023 am investit 400 de milioane de lei din fonduri europene în obiective esenţiale pentru comunitate.  Modernizăm capital sistemul de termoficare, scăzând în consecinţă facturile constănţenilor la apă caldă şi căldură, am reabilitat capital cinci artere principale, am amenajat noi locuri de parcare prin desfiinţarea garajelor ilegale şi resistematizarea unor parcări vechi, am modernizat unităţi de învăţământ, având ca sursă de finanţare preponderentă fondurile europene. Cifrele demonstrează astăzi, fără urmă de îndoială, că am luat decizii corecte şi responsabile în ultimii 3 ani”, susţine primarul liberal al Constanţei, Vergil Chiţac. 
Primăria Constanţa a reamintit că în 2023 au fost făcute investiţii masive în termoficare, infrastructură, sănătate şi educaţie. Astfel, reprezentanţii municipalităţii au menţionat că au fost reabilitaţi 50 de kilometri din reţeaua de termoficare, ceea ce a dus la ieftinirea gigacaloriei, spitalul modular a fost finalizat şi predat către  Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, au fost modernizate cinci artere principale şi au fost construite de la zero străzi în cartierele noi ale municipiului din Palazu Mare şi Veterani. 
De asemenea, municipalitatea a adăugat că 11 unităţi de învăţământ au fost reabilitate de administraţia publică, iar alte peste 20 au deja contractele de finanţare nerambursabilă semnate, urmând să fie achiziţionată execuţia lucrărilor.
“Am preluat o administraţie încremenită în a nu face nimic şi am ajuns astăzi la performanţa de a creşte investiţiile directe în dezvoltarea municipiului la peste un miliard de lei în ultimii doi an. Înscriu acest rezultat în registrul firescului. Aşa ar fi trebuit să arate cifrele an de an, dar din păcate predecesorii mei au pierdut timp şi au irosit resurse. Echipele din Primăria Constanţa merită toată aprecierea pentru munca titanică depusă în ultimii ani. Sunt zeci de proiecte fundamentate, elaborate, depuse la finanţare şi urmărite. Constanţa se mişcă în sfârşit şi face primii paşi spre un oraş prosper şi dezvoltat”, a mai afirmat primarul Vergil Chiţac.
Primăria a mai transmis că oraşul Constanţa va fi primul din România care va construi un nou CET, proiectul find aprobat prin PNRR, care va asigura atât energie electrică precum şi termică, în regim de co-generare pentru întreg municipiul. 
De asmenea, Primăria Constanţa a mai anunţat, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii construirea unui spital nou în Constanţa, cu dublă specializare, oncologice şi cardiologice, care ar trebui realizat în următorii doi ani, de la zero.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.