Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a anunţat, joi, noi reguli pentru cei care se vor muta în a doua etapă a campusului social Henri Coandă, aceştia fiind obligaţi să trimită copiii la grădiniţă sau la şcoală, să cureţe în jurul blocului, să dea zăpada, iar cei care comit infracţiuni sau îşi pun copiii să vândă ţigări sau droguri vor fi daţi afară din locuinţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consilierii locali din Constanţa au aprobat, în cadrul şedinţei ordinare de joi, noile contracte pe care le va semna cu municipalitatea cei care se vor muta în a doua etapă a campusului social Henri Coandă.

Decebal Făgădău a declarat, la finalul şedinţei, că pe baza experienţei primei etape din campusul social Henri Coandă au fost aduse modificări pentru cea de-a doua etapă.

“După ce comunitatea a făcut un efort şi a implementat prima etapă a proiectului Henri Coandă, campusul social Henri Coandă, a trebuit să învăţăm şi să adaptăm acest proiect, atât la nivel de construcţii, cât şi la nivel de clauze contractuale ce vor fi incluse între contractul dintre municipalitate şi viitorii beneficiari. Ce am observat după prima etapă? Că majoritatea sunt oameni de bună credinţă, oameni care apreciază ajutorul pe care comunitatea l-a dat, erau oameni care fuseseră evacuaţi din casele retrocedate, oameni pe care soarta i-a dus în momente dificile. Repet, majoritatea celor care locuiesc în campusul Henri Coandă sunt oameni de bună credinţă”, a spus edilul.

Totuşi, el a adăugat că sunt şi oameni care nu respectă regulile de convieţuire.

”Dar avem acolo oameni care se ocupă de orice altceva decât de respectarea regulilor de convieţuire într-o colectivitate, într-o comunitate. (...)  Am văzut oameni care nouă ne cer să le facem dezinsecţia în locuinţele pe care noi le-am dat, am văzut oameni care ne cer tot nouă să le facem curat în jurul blocurilor, am văzut oameni care mai au puţin şi îşi parchează maşina, eventual cu numere de Bulgaria, în scara blocului. Ori lucrurile acestea nu au nimic în comun cu ceea ce ne-am propus să facem prin această incluziune. Tocmai de aceea, pentru a doua etapă am adus modificări în ceea ce priveşte structura imobilelor pentru că am învăţat din prima etapă”, a explicat Decebal Făgădău.

El a menţionat că pentru a doua etapă au fost aduse şi câteva modificări contractului dintre beneficiari şi municipalitate.

“Pentru etapa a doua am adus nişte modificări contractului. Unele am putut să le scriem, altele nu am putut să le scriem pentru că am fi întârziat în eventualitatea unui atac în instanţă toate contractele. Nu cred că dacă cineva se simte nedreptăţit trebuie să sufere întreaga listă. (...) Nu este suficient să îţi plăteşti chiria, ci trebuie să îţi plăteşti şi utilităţile. Nu este suficient să primeşti casă şi să îţi plăteşti chiria şi utilităţile, trebuie să ai grijă de casa pe care noi am acordat-o dezinteresat ca un ajutor pentru oamenii de bună credinţă”, a declarat Făgădău.

El a mai spus că o regulă importantă se referă la educaţia copiilor celor care vor locui acolo.

“În categoria regulilor nescrise pe care le vom transfera ca minimă sarcină pe care o au de dus la îndeplinire, aceea de integrare, se numără să îşi ducă copilul la şcoală, la grădiniţă. Nu acceptăm ca noi să facem acest efort, iar copiii să bată mingea, să fie încurajaţi către orice altceva decât educaţie. Integrarea se poate duce la bun sfârşit prin educaţie şi dacă adulţii nu mai sunt la vremea şcolii şi trebuie ca noi toţi ceilalţi să facem acest efort, copiii în schimb trebuie să meargă la şcoală obligatoriu”, a mai spus primarul Constanţei.

În acest sens va fi semnat un protocol cu Inspectoratul Şcolar pentru a ţine o evidenţă distinctă copiilor care provin din etapa a doua a campusului social, iar acest lucru nu va fi făcut pentru a-i discrimina sau a-i pune separat, ci pentru ca municipalitatea să se asigure că părinţii lor au înţeles această regulă.

Decebal Făgădău a menţionat că toţi cei care sunt în putere trebuie să participe la muncile comunităţii respective.

“Nu venim noi să dăm zăpada la o parte, nu venim noi să strângem gunoaiele pe care nu noi le-am făcut, nu venim noi să plantăm copaci, nu venim noi să reparăm după ce vandalizează tot cei care locuiesc acolo. Vor trebui să participe tot cei care sunt în putere la muncile comunităţii acesteia”, a avertizat edilul.

Făgădău a precizat că cei care îşi încurajează copiii să vândă droguri vor părăsi locuinţa socială.

“Pentru cei care îşi încurajează copiii doar pentru că sunt minori să vândă ţigări, droguri sau orice alt tip de substanţe interzise, mă asigur personal că împreună cu Poliţia Naţională, cu toate structurile specializate şi cu Poliţia Locală, vom face să ajungă unde le este locul. Şi chit că da, pentru unul vor suferi mai mulţi, trebuie să-i aducem pe calea cea bună”, a mai declarat primarul Constanţei.

De asemenea, vor fi daţi afară şi cei care provoacă scandal.

În prezent, reprezentanţii Primăriei analizează toate cererile primite de la persoanele care doresc să locuiască în campusul social. Acesta este un proiect prin care sunt construite locuinţe în care vor locui persoanele evacuate din clădirile retrocedate şi cele care nu au venituri sau au situaţii materiale deosebite.

Prima etapă din campusul social Henri Coandă a fost realizată fostul primar, Radu Mazăre. Pentru acest proiect Mazăre a fost trimis în judecată DNA, fiind acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru a-i facilita câştigarea licitaţiei pentru contractul de construire a campusului social, proiect în valoare de aproximativ 10 milioane de euro. Prima instanţă l-a achitat pe Radu Mazăre pentru aceste acuzaţii.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.