Un mesaj al unor deţinuţi politic care au lucrat în anii '50 la repararea Cazinoului din Constanţa a fost găsit în timpul lucrărilor de reabilitare a monumentului care au loc în această perioadă. Scrisoarea deţinuţilor era zidită în fereastra scoică dinspre mare, din sala de spectacole a Cazinoului.
Primăria Constanţa a transmis, sâmbătă, printr-un comunicat de presă, mesajul pe care mai mulţi deţinuţi politic care au lucrat la repararea Cazinoului în anii ’50 l-au lăsat în această clădire.
Evenimente
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
"Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţii politici din anul 1951 luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin. Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoş Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraş Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel şi Morton Iuliu”, este mesajul găsit de echipa de constructori.
Mesajul a fost scris pe o bucată ruptă dintr-un sac de ciment de 14 dintre cei 100 de deţinuţi care au lucrat în anii ’50 la renovarea Cazinoului care fusese afectat de bombardamentele din Cel de-al Doilea Război Mondial.
"O mărturie pentru viitor, scrisă pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment, mesajul este dovadă incontestabilă a trecutului, lăsat cu speranţa că într-o zi, familiile şi prietenii vor şti că pe 31 decembrie 1951 aceşti oameni au fost în viaţă şi au lucrat la reclădirea Cazinoului”, se arată în comunicatul Primăriei Constanţa.
Arhitectul Radu Cornescu, desemnat de primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, să colaboreze cu echipa de restaurare a monumentului istoric, a spus că aceste mesaje erau o legendă, dar acum legenda a devenit adevăr.
"Este un sentiment înduioşător, este la fel ca atunci când găseşti în mare sau ocean câte un bileţel într-o sticlă. Vorbim despre nişte oameni care nu ştiau dacă vor mai trăi ca să iasă din închisoare. Ei au fost aduşi aici parcă spre exterminare, mulţi dintre ei nu cântăreau mai mult de 40 de kilograme când au venit aici. Nu ştiau dacă vor mai prinde libertatea. Cazinoul ne dezvăluie secrete, aceste mesaje erau o legendă şi iată că astăzi legenda devine un adevăr”, a spus arhitectul Radu Cornescu.
El a precizat că scrisoarea a fost găsită atunci când a fost decoperată fereastra scoică a Cazinoului.
"Mesajele au fost descoperite atunci când a fost decoperată fereastra scoică, bucata de sac a fost găsită în tencuială. Este clar că ei au lucrat aici pentru că au putut să ascundă aceste mesaje. Ei nu aveau cum să transmită familiilor că sunt în viaţă aşa că s-au gândit să scrie nişte gânduri simple şi s-au iscălit. Sperăm ca în timpul lucrărilor să mai găsim mesaje ale acestor oameni. Ştim că unul dintre ei era din Arad, despre alţii nu ştim nimic”, a mai transmis arhitectul constănţean.
Primăria a precizat că fereastra scoică dinspre mare din sala de spectacole a Cazinoului, construită în oglindă cu cea dinspre Acvariu, a fost zidită în anii 1950 pentru construcţia unei noi încăperi. Echipa de restauratori a decis ca în cadrul lucrărilor care se desfăşoară în prezent să repună în valoare această fereastră, o opera de artă proiectată de arhitectul Daniel Renard.
Compania Naţională de Investiţii a anunţat la mijlocul lunii aprilie, începerea lucrărilor pentru reabilitarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa. Durata contractului este de 27 de luni, iar valoarea investiţiei se ridică la peste 56 de milioane de lei cu TVA.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.