Autorităţile au stabilit că la bordul navei cu migranţi ajunsă marţi dimineaţa în Portul Constanţa se aflau 66 de persoane, dintre care 31 de bărbaţi, 24 de copii şi 11 femei, acestea spunând că sunt din Irak, Afganistan şi Pakistan, şi intenţionau să intre ilegal în ţara noastră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Pescadorul a fost adus în siguranţă în port, în condiţii de vreme nefavorabilă, iar persoanele au fost debarcate. După evaluarea preliminară a stării de sănătate a acestora şi acordarea de asistenţă medicală de specialitate, s-au derulat procedurile specifice în astfel de situaţii, constând în activităţi de triere şi identificare a celor în cauză”, a anunţat Garda de Coastă, printr-un comunicat. 

În total au fost identificate 66 de persoane, care au declarat că sunt cetăţeni din Irak, Pakistan şi Afganistan, din care 24 de copii, 11 femei şi 31 de bărbaţi, care intenţionau să ajungă în mod ilegal în ţara noastră.

Poliţiştii de frontieră continuă cercetările în acest caz, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Pentru gestionarea evenimentului, alături de Garda de Coastă au participat în sistem integrat şi reprezentanţi ai următoarelor instituţii: Instituţia Prefectului Judeţului Constanţa, Inspectoratul de Poliţiei al Judeţului Constanţa, Serviciul de Poliţie Transporturi Maritime, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” Constanţa, Inspectoratul General pentru Imigrări, Direcţia de Sănătate Publică Constanţa, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa, Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, Autoritatea Navală Română - M.R.C.C şi Consiliul Judeţean Constanţa.

În noaptea de 27/28 noiembrie, o ambarcaţiune cu aproximativ 60 de persoane la bord a fost identificată, pe Marea Neagră, la o distanţă de 34 kilometri faţă de ţărmul României, pe direcţia localităţii Eforie. Persoanele în cauză au solicitat ajutor unei nave comerciale care se afla în zonă, cât şi autorităţilor române. Imediat Garda de Coastă, sub coordonarea MRCC (Centrul Maritim de Coordonare Constanţa), a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni de salvare cu două nave ale Gărzii de Coastă şi doua nave aparţinând ARSVOM.

La faţa locului s-a stabilit ca ambarcaţiunea care a solicitat ajutor avea peste 60 de persoane la bord şi rămăsese fără propulsie, în condiţii meteo nefavorabile (vânt puternic şi mare agitată).

Navele Poliţiei de Frontieră şi cele ale ARSVOM au acţionat conform procedurilor internaţionale, prin iniţierea unei acţiune de tip SAR, pentru a oferi sprijin şi asistenţă navei aflate în pericol.

De la începutul anului, peste 500 de migranţi au încercat să ajungă în ţara noastră pe mare, aceasta fiind a şasea ambarcaţiune depistată în acest an de poliţişti de frontieră şi adusă la ţărm.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.