Doi foşti preoţi şi-au cerut iertare în mod public pentru faptele pentru care au fost caterisiţi, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, acest demers fiind parte dintr-o procedură de a obţine iertarea de sancţiunea caterisirii din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului afirmă că această căinţă publică reprezintă o premieră în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Costică Antoche şi Ciprian Nicu Guriţă, foşti preoţi, au organizat, vineri după amiază, o conferinţă de presă, la sediul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru a-şi cere iertare în mod public pentru faptele pentru care au fost caterisiţi.

“Am cerut iertare pentru toate faptele şi gesturile săvârşite până în momentul de faţă. Am cerut iertare, firesc, Înalt Prea Sfinţitului Arhiepiscop Teodosie, care a dat dovadă de bunăvoinţă, de bunătate, de dragoste creştinească şi m-a iertat. Şi apoi, ca să îmi descarc conştiinţa şi să mi-o uşurez, îmi cer iertare şi faţă de creştini”, a spus Costică Antoche.

La rândul său, Ciprian Nicu Guriţă a cerut iertare, atât Arhiepiscopului Tomisului, cât şi Patriarhului.

“Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop al Tomisului, prin înalta sa calitate, are dreptul de devoluţiune. Ce înseamnă dreptul de devoluţiune? În dreptul canonic se stipulează clar că orice ierarh al locului are dreptul de iertare şi această iertare înseamnă primire sau reprimire în sânul Bisericii Ortodoxe. (…) Să sperăm că Înalt Prea Sfinţia Sa se va folosi de acest drept de devoluţione la Sinodul Metropolitan de la Bucureşti. Pe această cale, vreau să-mi cer iertare public, atât Înalt Prea Sfinţitului Teodosie al Tomisului, cât şi Preafericirii sale Părintele Patriarh Daniel. Dacă le-am greşit în vreun fel, îi rog public să mă ierte”, a afirmat Ciprian Nicu Guriţă.

El a spus că a fost caterisit în urmă cu şase ani deoarece a refuzat să se prezinte la parohia care îi fusese încredinţată, precizând că aceasta era situată la peste 160 de kilometri de municipiul Constanţa şi, dacă ar fi acceptat, nu mai putea avea grijă de copilul său, care atunci era în vârstă de doi ani.

“Am fost caterisit pentru neascultare şi nesupunere, în 2011. La momentul respectiv am primit o parohie. Era o parohie foarte, foarte departe în judeţ, nu am putut să accept. Trebuia să am grijă de copilul meu în vârstă de doi ani şi nu puteam fizic şi material să ajung acolo la 160 şi ceva de kilometri şi să am grijă şi de fetiţa mea. Ăsta a fost singurul motiv”, a precizat Ciprian Nicu Guriţă.

Costică Antoche a spus că a fost caterisit pentru că a aderat la o biserică nerecunoscută de BOR.

“Am fost caterisit pe baza apostaziei, în anul 2014, cel puţin atunci am aderat eu, aşa numita Mitropolie Autonomă Episcop Gherasim, dar care este asociaţie. Apostazie înseamnă lepădarea de credinţă, deci ăsta a fost motivul”, a afirmat Antoche.

Înainte de caterisire, a fost depunerea din treaptă, luată, spun reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului, pentru decizia lui Costică Antoche de a divorţa, dar şi de a se cununa a doua oară, cu o altă femeie, în timp ce asupra căsniciei sale nici nu se intentase divorţul. Antoche a spus în cadrul conferinţei că nu s-a căsătorit a doua oară şi că este caz penal pentru o persoană să se căsătoarească atâta timp cât nu a divorţat.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, Eugen Tănăsescu, spune că reprezintă o premieră faptul că doi preoţi caterisiţi îşi cer iertare în mod public.

“Până la Revoluţie, nu cred că pus problema, că era regimul comunist şi nu existau astfel de evenimente, nici măcar nu exista presă dacă e să o luăm aşa, iar după Revoluţie eu nu am cunoştinţă de o conferinţă de presă în care doi preoţi caterisiţi să îşi ceară public iertare de ceea ce au făcut. Din păcate, noi am constatat din practica Bisericii că, de regulă, cei caterisiţi susţin că ei sunt nevinovaţi, că au fost caterisiţi pe nedrept, nu s-a pus niciodată problema să îşi ceară iertare”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

El a precizat că acest demers al celor doi este parte a unei proceduri mai ample, aceea de a obţine iertare de sancţiunea caterisirii din partea Sfântului Sinod al BOR.

“Procedura de iertare a unui cleric sancţionat cu caterisirea este prevăzută în cadrul Regulamentului Autorităţilor Canonice Disciplinare şi al Instanţelor de Judecată ale BOR. În rezumat, Regulamentul prevede că un cleric caterisit are dreptul de a depune o cerere de iertare, care este adresată atât chiriarhului locului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cât şi Patriarhului României, PF Părinte Daniel”, au precizat reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.

Cererea este analizată în cadrul unei şedinţe a Sfântului Sinod, iar decizia privind iertarea de sancţiunea caterisirii este definitivă şi nu poate fi contestată.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.