Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFPDR), filiala Constanţa, doreşte realizarea unui muzeu în memoria celor care au murit la lucrările Canalului Dunăre - Marea Neagră, între anii 1950 şi 1953. Acesta ar urma să fie în Poarta Albă, lângă monumentul ridicat în memoria celor ucişi la Canal. Costurile pentru realizarea muzeului se ridică la 960.000 de lei, AFPDR Constanţa spunând că nu are deocamdată aceşti bani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, filiala Constanţa, Paul Andreeescu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că lângă monumentul ridicat în Poarta Albă în urmă cu aproape 20 de ani, în memoria celor ucişi la lucrările Canalului Dunăre - Marea Neagră în anii 1950-1953, doreşte şi realizarea unui muzeu, iar complexul respectiv ar urma să fie numit "Memorial Canal Dunăre - Marea Neagră".

El a explicat muzeul va fi unul în aer liber, cu o alee în formă de cruce, iar în jurul acesteia vor fi montate plăci din granit pe care vor fi scrise numele celor exterminaţi la lucrările Canalului, la începutul anilor '50.

"Muzeul are o alee în formă de cruce. Pe o parte şi alta a aleii vor fi montate plăci din granit negru, pe care le avem deja, pe care vor fi scrise numele celor pe care noi îi avem în evidenţele noastre ca exterminaţi pe Canal în anii 1950-1953. Este vorba de 841 de nume. Nu le avem pe toate, de nicăieri nu le putem obţine pentru că nicăieri în ţara asta nu există o altă evidenţă. Nu există o autoritate sau o instituţie care să ne spună «ăştia au fost şi atâţia au fost». Ne bazăm pe un raport făcut în 1967, al Securităţii, în care este precizat că peste 1.300 de decese nu au fost înregistrate", a spus Paul Andreescu.

El a povestit că în zona respectivă va fi construită şi o troiţă.

"În alee, în capătul de nord, se va construi o troiţă. Pe laterale vor fi două ziduri pe care vor fi montate plăci cu gravuri, cu aspecte din timpul lucrărilor pe Canal, cu deţinuţi politici, inclusiv un traseu al Gulagului şi o hartă a Gulagului românesc cu toate centrele concentraţionare, iar în mijloc va fi Stâlpul infamiei", a explicat preşedintele Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Constanţa.

El a menţionat că de Stâlpul infamiei erau legaţi deţinuţii indezirabili de la Canal, iar de cele mai multe ori ei mureau acolo.

Preşedintele AFDR Constanţa a declarat că suma necesară pentru realizarea muzeului este de 960.000 de lei, bani pe care asociaţia nu-i deţine.

Paul Andreescu a menţionat că, la sfârşitul anului trecut, a trimis scrisori către 300 din firmele cele mai profitabile la nivel naţional şi către primele 60 de firme ca profit din judeţul Constanţa, în care le-a prezentat proiectul acestui muzeu şi le-a solicitat ajutorul pentru o sponsorizare.

"Am primit de la o singură firmă o sumă care este însemnată pentru noi, este vorba de 10.000 de lei. În rest nu a răspuns absolut nimeni. Firma care ne-a dat acei bani este ALRO Slatina", a spus Paul Andreescu.

El a menţionat că asociaţia a realizat deja investiţii de aproximativ 60.000 de lei în zona unde va fi amenajat muzeul şi mai are aproximativ 100.000 de lei.

Paul Andreescu a precizat că a cerut ajutorul Consiliului Judeţean Constanţa şi al Ministerului Culturii pentru acest proiect, dar nu a primit niciun răspuns.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.