Aproximativ 30 de elevi au protestat, joi, în faţa sediului Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), fiind nemulţumiţi de faptul că instituţia nu acordă reducerea de 50 la sută pentru transportul judeţean al elevilor şi studenţilor, aşa cum prevede legea. Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că aşteaptă apariţia normelor de aplicare pentru a putea face demersuri în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 30 de elevi s-au strâns, joi după-amiază, în faţa sediului Consiliului Judeţean pentru a protesta, nemulţumiţi de faptul că nu este acordă reducerea de 50 la sută la transportul judeţean pentru elevi şi studenţi.

Ei au avut pancarte pe care scria "Ne cunoaştem drepturile şi luptăm pentru ele", "Elevii cer transport judeţean redus cu 50 la sută" şi au scandat "Legea poa’ să zică, CJC-ul nu o aplică", "Vrem reducere cu 50 la sută pe transportul în comun".

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Andrei Mihai Tănase, iniţiatorul manifestării, a declarat că în legea Educaţiei se precizează faptul că elevii au o reducere de 50 la sută la transportul în comun.

"Articolul 84 alineatul 1 din legea Educaţiei prevede faptul că elevii beneficiază de tarif redus cu 50 la sută la transportul local în comun, transport local în comun care implică atât transportul în interiorul localităţii, cât şi transportul în localităţi. De la intrarea în vigoare a legii, în 2011, Consiliul Judeţean Constanţa refuză să acorde acest drept al elevilor de reducere la transportul judeţean între localităţi. În momentul de faţă există în municipiul Constanţa o reducere de 50 la sută, dar la transportul în interiorul localităţii. Din păcate, momentan legislaţia în ceea ce priveşte naveta elevilor esrte deficitară, motiv pentru care elevii nu pot să beneficieze de decontarea integrală a navetei. Am iniţiat aceste demersuri pentru a veni în sprijinul elevilor şi a-i ajuta să ajungă la şcoală doar că, din păcate, Consiliul Judeţean Constanţa şi conducerea lui refuză în mod constant să respecte legea, ignorând total drepturile elevilor şi faptul că aceştia nu pot să ajungă la şcoală”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Elevilor.

El a menţionat că există şi elevi care plătesc 400 de lei pe lună transportul pentru a ajunge la şcoală.

Andrei Mihai Tănase a menţionat că transportul elevilor de la Bucureşti la Ilfov şi retur este subvenţionat cu 50 la sută de Primăria Capitalei.

"În Bucureşti şi Ilfov s-a adoptat o hotărâre de Consiliu General prin care transportul elevilor judeţean şi între Bucureşti şi Ilfov şi între Ilfov şi Bucureşti se reduce cu 50 la sută, deci este subvenţionat. Normele de aplicare trebuiesc aduse la nivel local. Legea în România trebuie aplicată din momentul în care intră în vigoare. Dacă nu există aceste norme de aplicare, ele trebuie create la nivel local", a afirmat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

El a mai spus că Asociaţia Elevilor intenţionează să depună o plângere penală împotriva conducerii Consiliului Judeţean pentru abuz în serviciu. Andrei Mihai Tănase a menţionat că asemenea proteste vor avea loc şi vineri şi luni, iar la cel din 14 ianuarie va fi cerută demisia preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, dacă situaţia nu va fi rezolvată.

Administratorul public al judeţului Constanţa, Mirela Matichescu, a declarat că nu există deocamdată norme de aplicare a legii şi că a explicat acest lucru liderului Asociaţiei Elevilor într-o întâlnire avută miercuri după-amiază.

"Am avut o întâlnire cu reprezentantul Asociaţiei Elevilor, cu domnul Mihai Tănase, şi i-am explicat foarte clar şi mi s-a părut că a înţeles că noi trebuie să respectăm în primul rând legea. Legea 228/2018, care a apărut în cursul lunii decembrie, trebuie să aibă în spate normele de aplicare, norme care vor apărea în 60 de zile. În cuprinsul acestor norme noi vom avea pus la dispoziţie contractul cadru cu delegare de gestiune în baza căruia vom putea să facem achiziţia publică pentru transportul şi stabilirea rutelor necesare elevilor", a spus administratorul public al judeţului.

Mirela Matichescu a mai spus că a cerut elevilor să vină cu numărul de beneficiari ai acestei reduceri şi cu suma estimată pentru a fi trecută în buget.

"Le-am explicat că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a stabilit să prevadă pentru bugetul pe anul 2019 această sumă care va trebui alocată pentru subvenţionarea transporturilor. I-am rugat pe elevi să vină în completarea solicitării lor cu date concrete vizavi de numărul de elevi şi suma estimată, ca această sumă să o putem avea în buget, să o aprobăm prin hotărâre a Consiliului Judeţean şi ulterior să demarăm procedura de achiziţie publică, cu respectarea a legii 98", a explicat Mirela Matichescu.

Ea a menţionat că elevii beneficiază de subvenţii la transportul şcolar, prin intermediul Inspectoratului Şcolar.

În vara anului trecut, Asociaţia Elevilor din Constanţa a dat în judecată Consiliul Judeţean pentru ca instanţa să determine această instituţie să subvenţioneze transportul judeţean pentru elevi şi studenţi cu 50 la sută. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanţa, iar următorul termen este în 30 ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.