O ceremonie de comemorare la 80 de ani de la scufundarea navei “Struma” în Marea Neagră, când şi-au pierdut viaţa 769 de evrei români a avut loc, marţi, în Portul Constanţa, la eveniment fiind prezent şi ambasadorul Israelului în România, David Saranga. El a precizat că este obligaţia noastră să ştim istoria dacă vrem să construim un viitor mai bun. Nava “Struma” a fost ultimul vas cu emigranţi români evrei care a părăsit portul Constanţa în anul 1941.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ceremonia a avut loc la Terminalul Pasageri din Portul Constanţa, fiind prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor publice civile şi militare.
 
Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a povestit despre tragedia petrecută în urmă cu 80 de ani şi a menţionat că trăim într-o societate unde antisemitismul şi xenofobia mai există. 
 
“Suntem la 80 de ani de la tragedia navei <<Struma>>, unde 769 de evrei şi-au pierdut viaţa. Ei au scăpat, au vrut să meargă în Israel, după pogromul de la Iaşi, după pogromul de la Bucureştii după deportările în Transnistria. Singura salvare pentru ei era Israelul. Din nefericire, nu au ajuns în Israel. Din nefericire, guvernul britanic de atunci a interzis intrarea evreilor în Ţara Sfântă, în Israel. 769 de evrei au fost pe nava respectivă, care era torpilată din partea unui submarin rus. Este obligaţia noastră să ştim ce s-a întâmplat, este obligaţia noastră să ştim şi să cunoaştem această istorie. Astăzi, după 80 de ani, trăim într-o societate unde antisemitismul şi xenofobia mai există. Este obligaţia noastră să ne amintim, este obligaţia noastră să ştim istoria fiindcă dacă vrem să construim un viitor mai bun, dacă vrem un loc mai sigur pentru copiii noştri trebuie să nu acceptăm acest fenomen al antisemitismului”, a transmis ambasadorul Israelului în România. 
 
Forţele Navale Române au precizat că „Struma” a fost ultimul vas cu emigranţi români evrei care a părăsit portul Constanţa în anul 1941, precizând că drama pasagerilor săi este elocventă pentru condiţiile în care se desfăşurau transporturile de emigranţi în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.
 
La data de 12 decembrie 1941, „Struma” a ieşit din portul Constanţa, cu 770 de emigranţi evrei români la bord (dintre care 100 copii), cu destinaţia Istanbul, unde pasagerii urmau să primească vize pentru a merge mai departe. Ei erau veniţi de pe tot teritoriul României şi erau decişi să-şi părăsească locurile natale şi să renunţe la cetăţenia română, pentru a-şi salva viaţa.
 
Câteva zile mai târziu, la data de 16 decembrie 1941, „Struma” a ancorat în micul port turcesc Buyukdere, la 3 mile Nord de Bosfor. Pasagerilor nu li s-a permis să coboare de la bordul navei, iar nava a fost pusă în carantină, pe o perioadă care s-a prelungit 9 săptămâni. În seara de 23 februarie 1942, autorităţile portuare au dispus trimiterea vasului înapoi, în Marea Neagră, pentru a reveni în România.
 
“Tragicul destin al navei <<Struma>> a făcut ca a doua zi, la 24 februarie 1942, vasul să se scufunde şi să ia cu el, în adâncurile îngheţate ale Mării Negre, peste 760 de români evrei. Soarta a făcut ca să fie un singur supravieţuitor, un tânăr, pe nume David Stoliar, din Bucureşti, datorită căruia opinia publică a aflat multe dintre dramele care au avut loc atunci, la bord”, au precizat Forţele Navale Române.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.