Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) susţine că statul nu este pregătit pentru deschiderea anului şcolar şi că a pasat sarcina de a cumpăra materiale de protecţie sanitară către autorităţile locale. CNE spune că, după declaraţiile de marţi, făcute de ministrul Sănătăţii, şcolile vor avea la dispoziţie doar două zile pentru a pregăti începerea anului şcolar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Consiliul Naţional al Elevilor a transmis marţi, printr-un comunicat de presă, că multe consilii locale nu vor avea bani pentru cumpărarea materialelor de protecţie sanitară destinate elevilor şi profesorilor. 
 
“Încă din luna aprilie a acestui an, Guvernul României a început să lanseze în spaţiul public promisiuni şi supoziţii cu privire la începerea anului şcolar 2020-2021. În ciuda acestui fapt, acum, la mai puţin de două săptămâni până la începerea cursurilor, statul român nu e nici pe departe pregătit pentru deschiderea anului şcolar. Sarcina de a achiziţiona materiale de protecţie a fost pasată autorităţilor locale, urmând ca aceste achiziţii să fie decontate de la bugetul de stat. Perioada de depunere a cererilor de decontare începe, însă, în luna decembrie. Multe consilii locale nu au bugetul necesar pentru a realiza aceste achiziţii, iar acest fapt va determina apariţia discrepanţelor în ceea ce priveşte nivelul de siguranţă din diferite unităţi de învăţământ”, a arătat CNE. 
 
Reprezentanţii elevilor au afirmat că Guvernul nu a asigurat nici infrastructura digitală necesară pentru actul educaţional virtual. 
 
“Mai mult, ţinând cont de faptul că şcolile din anumite localităţi vor începe cursurile exclusiv online, este imperios să atragem atenţia cu privire la dotarea cu dispozitive conectate la internet pentru elevi şi profesori, fapt care nu s-a întâmplat, în ciuda faptului că Legea 109/2020 prevede obligativitatea Executivului de a asigura infrastructura digitală necesară actului educaţional virtual, pentru orice elev sau profesor care solicită acest lucru. Procesul de achiziţie publică a celor 250.000 de tablete promise de către Guvernul României a fost tergiversat, iar acum, la mai puţin de două săptămâni până la debutul cursurilor, elevii care nu au avut acces la şcoala online pe durata stării de urgenţă vor fi privaţi din nou de acest drept”, a precizat sursa citată.
 
Consiliul Naţional al Elevilor a acuzat şi incoerenţa în declaraţii a autorităţilor.
 
"Un alt factor ce denotă lipsa de pregătire a Guvernului pentru a deschide anul şcolar constă în incoerenţa în declaraţiile făcute de către autorităţi. Cu câteva zile în urmă, Consiliul Naţional al Elevilor a tras un semnal alarmă cu privire la iresponsabilitatea declaraţiilor vicepremierului Raluca Turcan şi premierului Ludovic Orban în legătură cu posibilitatea Guvernului de a asigura materiale de protecţie împotriva virusului, în discordanţă cu Ordonanţa de urgenţă ce prevedea alocarea a 50 milioane de euro pentru achiziţia acestor materiale. Mai mult, ţinând cont de faptul că multe unităţi de învăţământ sunt secţii de votare, este nevoie de o igienizare riguroasă a acestora după desfăşurarea procesului electoral, pe data de 27 septembrie, ţinând cont de fluxul mare de oameni care va lua parte la vot”, a mai arătat  comunicatul CNE.
 
Consiliul Naţional al Elevilor a constatat că în conferinţa comună a ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii nu au fost anunţate aspecte noi legate de începerea cursurilor. 
 
"În cursul zilei de astăzi, miniştrii educaţiei şi sănătăţii au realizat o conferinţă de presă comună, în cadrul căreia au prezentat normele sanitare privind începerea anului şcolar. Am constatat, cu dezamăgire, faptul că în cadrul acestei conferinţe de presă nu au fost anunţate aspecte noi privind începerea cursurilor. Tot în acest fel au fost ignorate recomandările experţilor epidemiologi legate de distanţa minimă între elevi, cea de 1,5 metri, prin ordinul comun al ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului sănătăţii ce prevede obligativitatea păstrării distanţei de 1 metru”, a mai transmis CNE.
 
Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Rareş Voicu, consideră că autorităţile au ales cu bună ştiinţă să pună în pericol sănătatea elevilor. 
 
“Astăzi, cei doi miniştri au făcut declaraţii de presă comune privind începerea cursurilor. Nu am aflat nimic nou, acelaşi discurs rigid, lipsit de substanţă. Conform calendarului prezentat de ministrul sănătăţii, şcolile vor avea la dispoziţie doar două zile să se pregătească pentru începerea anului şcolar. Materiale sanitare nu, distanţare nu, dispozitive nu. Autorităţile au ales, cu bună ştiinţă, să pună în pericol sănătatea elevilor din România”, a declarat Rareş Voicu.
 
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat, marţi, în conferinţa de presă în care erau aşteptate măsuri pentru deschiderea anului şcolar, că acest an şcolar vine cu noi provocări. Ea a declarat că profesorii vor putea reduce decalajele în ceea ce priveşte modalitate de predare din timpul suspendării cursurilor şi pot face o analiză referitoare la ceea ce aveau în planificarea calendaristica anterior suspendării, ce s-a predat în timpul suspendării cursurilor şi ceea ce a reţinut elevul din această perioadă. De asemenea, Anisie a anunţat că va fi activat un portal în care părinţii şi elevii să găsească toate informaţiile necesare referitoare la anul şcolar.
 
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi, după discuţiile cu ministrul Educaţiei pe tema măsurilor pentru începerea noului an şcolar, că autorităţile au plecat de la premisa că toţi suntem de acord că procesul de învăţământ trebuie să înceapă, reluând informaţia conform căreia INSP va face publică evaluarea cu privire la situaţia epidemiologică în fiecare judeţ. El a precizat că în 10 septembrie conducerile şcolilor vor face publice scenariile pentru începerea anului şcolar.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.