Consiliul Naţional al Elevilor reclamă, marţi, imposibilitatea de a primi bursele şcolare aferente lunii septembrie din cauza unui vid legislativ. Elevii cer Guvernului adoptarea de urgenţă a a unei hotărâri care să fixeze cuantumurile minime ale burselor şcolare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Anual, Guvernul României este obligat să adopte o hotărâre prin care să aprobe cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, pentru anul şcolar în curs. Cu toate acestea, deşi cursurile au început, iar elevii vor trebui să îşi depună în scurt timp dosarele pentru acordarea burselor şi şcolile vor fi nevoite să demareze o serie de proceduri pentru acordarea acestora, Guvernul întârzie să adopte o hotărâre, blocând procedurile pentru asigurarea burselor. De aceea, Consiliul Naţional al Elevilor trage un puternic semnal de alarmă cu privire la un posibil vid legislativ generat de inacţiunile Guvernului, care aduce sute de mii de elevi beneficiari în imposibilitatea de a primi bursele şcolare aferente lunii septembrie”, a transmis, marţi, Consiliul Naţional al Elevilor, într-un comunicat de presă.  

Potrivit elevilor, în lipsa unei hotărâri de aprobare a cuantumului minim al burselor, administraţiile publice locale şi unităţile de învăţământ preuniversitar nu vor avea cadrul legal să acorde burse, chiar dacă alocările bugetare cu această destinaţie există. 

”În luna august, pe site-ul de transparenţă publică a Guvernului, a fost publicată o hotărâre care fixa cuantumurile minime ale burselor la 100 de lei, aşa cum a fost în anul şcolar 2020-2021, fără a diferenţia sumele de bani în funcţie de tipul şi obiectul fiecărei burse. În acest sens, considerăm inacceptabilă plafonarea burselor, întrucât rolul diferenţierii burselor în patru categorii este tocmai acela de a oferi sprijin distinct pentru mai multe categorii de elevi, în funcţie de criteriile de acordare a burselor, nicidecum de a uniformiza cuantumurile într-un mod inechitabil”, au mai transmis elevii.  

Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului României adoptarea de urgenţă a unei hotărâri care să fixeze cuantumurile minime ale burselor şcolare, după cum urmează: bursa de performanţă – 500 de lei; bursa de merit – 200 de lei; bursa de studiu – 150 de lei; bursa de ajutor social – 200 de lei. În acest fel, dreptul de a beneficia de burse nu va fi periclitat, iar elevii eligibili vor putea primi bursele la timp, într-un mod corect şi echitabil. 

”La acest moment, bursele elevilor sunt între ciocan şi nicovală – nu există cadrul legal prin care şcolile şi administraţiile locale să poată vira banii către elevi, din cauza inacţiunilor de la nivel guvernamental. Este vital ca hotărârea să fie adoptată în cel mai scurt timp posibil, iar cuantumurile să fie în directă concordanţă cu scopul tipul bursei de care beneficiază elevul. Altminteri, vom fi martorii unui scenariu sumbru, în care banii există, dar nu şi cadrul legal.”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor. 

 

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.