Consiliul Judeţean Bihor a aprobat demararea procedurilor de expropriere pentru dezvoltarea Aeroportului Oradea, suprafaţa vizată fiind de aproape 300.000 de metri pătraţi. Suma necesară exproprierilor fiind de peste 5,7 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Consiliul Judeţean Bihor a aprobat în şedinţa extraordinară de miercuri, 12 ianuarie, demararea procedurii de expropriere pentru realizarea proiectului „Dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea”. Hotărârea adoptată cuprinde lista cu terenurile care constituie coridorul de expropriere necesar investiţiei, cu o suprafaţă totală de 298.248 mp”, a transmis, joi, Consiliul Judeţean Oradea.  

Sursa citată a precizat că valoarea despăgubirilor, conform raportului întocmit de evaluatori, se ridică la 5,7 milioane de lei.  

Instituţia precizează că proiectul are patru obiective: (1) extinderea pistei de decolare/ aterizare, (2) extinderea platformei de debarcare/ îmbarcare, (3) împrejmuirea incintei şi realizarea unui drum de securitate şi (4) achiziţia echipamentelor necesare pentru desfăşurarea activităţilor de întreţinere şi mentenanţă. 

”Prelungirea pistei de decolare/ aterizare cu 400 de metri spre sud (adică spre Nojorid), ajungând la 2.500 de metri, va avea ca efect creşterea capacităţii operaţionale a aeroportului. În prezent, companiile aeriene impun restricţii de greutate pentru decolare (îmbarcă mai puţini pasageri şi încarcă mai puţin combustibil în aeronave)”, a mai transmis CJ Bihor.  

Sursa citată precizează că, după prelungirea pistei de aterizare/decolare, operatorii de zbor vor putea utiliza aeronavele de tip Boeing 737 seria 800 şi Airbus A320 la capacitate maximă şi vor putea opera curse pe distanţe mai mari.  

De asemenea, proiectul presupune achiziţia şi instalarea instrumentelor de aterizare de precizie şi a unui sistem de balizaj luminos la capătul pistei dinspre Nojorid. 

”Cu ajutorul acestui echipament se va degreva spaţiul aerian de deasupra oraşului Oradea de survolul aeronavelor, întrucât direcţia de aterizare nu va mai fi dinspre nord, ci dinspre sud. În plus, acest lucru va reduce semnificativ gazele cu efect de seră şi poluarea fonică generate de aeronave deasupra Oradei”, a mai transmis CJ Bihor.  

Potrivit instituţiei, un alt obiectiv este extinderea platformei de debarcare/ îmbarcare cu 32.000 mp, lucru care va suplimenta numărul de locuri pentru staţionarea aeronavelor mari de tip Boeing 737 şi Airbus A320. Astfel, vor putea fi operate simultan mai multe aeronave, în special în intervalele orelor de vârf. În prezent, Aeroportul Oradea dispune de doar 2 poziţii de acest fel, celelalte 4 poziţii fiind destinate unor aeronave mai mici, precum ATR 42 sau ATR 72. 

Potrivit HCJ nr. 90 din 27 aprilie 2021, valoarea totală a proiectului „Dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea” este de 132.785.734,12, cu TVA inclus.  

Finanţarea va fi asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.