Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) dezbate, vineri, bugetul pentru anul 2020, primarul general explicând care sunt priorităţile: fluidizarea traficului, infrastructură, sănătate şi asistenţă socială. Gabriela Firea a atacat, în repetate rânduri, Guvernul pentru suma ”infimă” pe care a alocat-o municipiului Bucureşti. ”Am solicitat un procent de 1% din PIB, nu ni s-a alocat, iar eu am fost catalogată drept obraznică”, a spus Firea, la începutul şedinţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dezbatem şi votăm bugetul pe anul acesta, un buget pe care l-am fi dorit mai bun, mai potrivit pentru cetăţenii municipiului Bucureşti. Din păcate, aceasta a fost suma alocată de către Guvern, o sumă care nu are cum să acopere nevoile, toate cheltuielile, precum şi multitudinea şi complexitatea problemelor din municipiul Bucureşti”, a spus Gabriela Firea, la începutul şedinţei de vineri a CGMB.

Aceasta a explicat care sunt priorităţile pentru anul în curs, cea mai mare sumă, peste 500 de milioane de euro, fiind alocată pentru fluidizarea traficului.
”Sunt cuprinse aici marile proiecte de infrastructură, poduri, pasaje supralărgiri. De asemenea, şi înnoirea parcului auto”, a mai spus Firea.

Următorul domeniu prioritar în Capitală se referă la serviciile publice  pentru care s-au alocat peste 200 milioane de euro.

Pentru Snătate, în bugetul propus de municipalitate sunt prevăzuţi 100 de milioane de euro.

”Prioritatea o constituie demararea construirii Spitalului Metropolitan, continuarea investiţiilor în clădiri secţii noi şi aparatură în cele 19 spitale ale municipiului Bucureşti, precum şi continuarea programelor din domeniul sănătăţii care sunt foarte apreciate de beneficiari şi se solicita din partea cetăţenilor continuitate”, a mai spus Firea.

Tot 100 de milioane de euro se propune pentru Asistenţă Socială.

”Nu renunţăm nici anul acesta, deşi bugetul este de austeritate, aşa cum ni l-a alocat Guvernul, la programele de susţinere a copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi”, a mai spus primarul general.

Firea a vorbit şi despre consolidarea clădirilor cu risc seismic, dar şi despre Cultură.

”Precizaţi, pentru cei care consideră că ar fi trebuit alocate sume mai mari în anumite domenii, că municipiului Bucureşti îi este interzis să colecteze taxe şi impozite locale .Toate aceste taxe şi impozite locale merg direct la primăriile de sector. Sursa noastră de venit este cota primită de la Ministerul de Finanţe. Ne-am fi dorit să există înţelegere la nivelul Guvernului cu privire la această situaţie, mai ales că bucureştenii contribuie la produsul intern brut cu aproape 25% şi se întoarce la Primăria Capitalei un procent infim, 0,6%. Aam solicitat un procent de 1% din PIB, nu ni s-a alocat, iar eu am fost catalogată drept obraznică. Dacă un primar general este obraznic atunci când se luptă pentru drepturile cetăţenilor, atunci accept să fiu numită obraznică. Da sunt obraznică în interesul cetăţenilor”, a mai afirmat primarul general.

Firea a vorbit şi despre necesitatea organizării de evenimente culturale.

”S-a vorbit foarte mult, de când sunt eu primar general, că în Bucureşti se organizează evenimente. Da, se organizează, suntem o capitală europeană. Nu se organizează mai multe decât în marile oraşe şi care au dreptul să organizeze şi zilele oraşului şi târg de Crăciun şi concerte de Revelion. Dar asta este ipocrizia politică, numai la Bucureşti nu avem voie să organizăm nimic”, a mai spus Firea.

”Prin urmare, cine nu votează astăzi bugetul pentru Capitală se poziţionează direct împotriva bucureştenilor, pentru că bucureştenii au nevoie şi de fluidizare a traficului, bucureştenii au nevoie şi de sănătate, şi de protecţie socială, şi de consolidarea clădirilor cu risc seismic”, a conchis primarul.

Celor care au acuzat-o că aloca bani ”companiilor lui Firea”, primarul general le-a transmis: ”Plec eu cu ele acasă! Voi pleca eu peste cinci ani cu ele acasă!  Cinci ani, să ne înţelegem, când am alte proiecte”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.