Consiliul de Administraţie al Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca se întruneşte, marţi, pentru a discuta despre un reportaj al postului de televiziune France 2 care critică unitatea de învăţământ, spunând că România a devenit un Eldorado pentru viitorii medici şi stomatologi francezi, care se înscriu, pe bază de dosar, la cursurile universităţii din Cluj pentru a evita examenul dificil de admitere din Hexagon.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reportajul realizat la Cluj-Napoca de către jurnalişti ai postului de televiziune France 2 va fi luat în discuţie, marţi, de către membrii Consiliului de Administraţie al UMF Cluj, au declarat reprezentanţii universităţii, care nu au dorit să comenteze despre materialul apărut în presa franceză.

România a devenit un Eldorado pentru viitorii medici şi stomatologi francezi, care evită examenul dificil de admitere de la Facultăţile de Medicină din Hexagon, preferând să se înscrie, pe bază de dosar, la cursurile Universităţii de Medicină de la Cluj, comenta France 2 într-un reportaj publicat la începutul acestei luni.

Aproape 1.200 de studenţi francezi studiază la UMF Cluj, în franceză, cursuri predate de profesori români. Mulţi spun că aceasta este a doua şansă pentru ei, după ce au fost respinşi la examenele din Franţa.

”Nu ne simţim în România, ţinând cont că toate cursurile sunt în franceză, suntem între francezi şi profesorii ţin cursurile în franceză”, explică o studentă.

În aceste condiţii, numărul studenţilor francezi la UMF Cluj a crescut cu 500% într-un singur an. Ei plătesc aproximativ 5.000 de euro pentru un an de şcolarizare, deşi în Franţa cursurile ar fi fost aproape gratuite.

Dupa absolvire, tinerii pleacă în ţara lor natală pentru a face rezidenţiatul, explică France 2.

În 2016, într-un spital din Villeneuve-Saint-Georges, din regiunea Parisului, opt rezidenţi au fost suspendaţi pentru incompetenţă. Şase dintre ei veneau de la Cluj: trei români şi trei francezi.

Medicul Philippe Jaury, coordonatorul general regional pentru diplome de Medicină Generală, a tras atunci un semnal de alarmă.

”Nu ştiau să citească o electrocardiogramă, ceea ce este jenant, şi nu ştiau să interpreteze analize de sânge de bază. În plus, unii dintre ei nu au examinat niciodată un pacient”, a atras atenţia medicul.

Medicul Marie-Odile LeMaitre, din Esonne, a constatat acelaşi lucru. Acest şef de secţie a refuzat, la sfârşitul anului 2016, să valideze un semestru pentru patru rezidenţi francezi care au studiat în România. Potrivit acesteia, tinerii nu ştiau tehnici de bază.

Ea a avertizat că există riscul să apară o ”medicină cu două viteze”, dacă tineri francezi vor studia în străinătate, în facultăţi unde nu sunt bine pregătiţi, după care se întorc să practice în Pentagon.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.