Conducerea Spitalului Judeţean Tulcea a analizat cazul unui bărbat căzut în Unitatea de Primire Urgenţe, după ce pe o reţea de socializare a apărut săptămâna trecută un filmuleţ care-l arată pe acesta întins pe jos, în UPU, fără a fi băgat în seamă de personalul unităţii medicale, deşi în apropierea lui se aflau două îngrijitoare, reprezentanţii spitalului spunând că acestea nu au avut “o atitudine umană, etică şi în niciun caz una medicală”, urmând să fie constituită o comisie de disciplină care va continua cercetarea cazului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al unităţii medicale, o comisie a analizat acest incident, studiind înregistrările video de pe camerele de supraveghere din Unitatea de Primire Urgenţe, dar audiindu-i şi pe medicul şef de la Unitatea de Primire Urgenţe, pe asistenta medicală aflată în tură în momentul respectiv, dar şi pe bărbatul care apare în înregistrare în timp ce încearcă să-l ajute pe cel căzut.

Astfel, reprezentanţii unităţii medicale au stabilit că bărbatul respectiv a fost adus cu ambulanţa la spital, pe data de 12 octombrie, la ora 16.18. El se dă jos de pe targă, iese afară, fumează, merge la toaletă, se întoarce de acolo şi se aşază pe un scaun în sala de aşteptare. Apoi, bărbatul prezintă vărsături, este ajutat în acel moment de un brancardier care îi ţine un recipient, după care acesta din urmă iese din sala de aşteptare pentur a goli recipientul. Pacientul se ridică, iar apoi se prăbuşeşte pe jos, iar două îngrijitoare se află în apropierea sa şi şterg cu mopul în jurul bărbatului. Ulterior, brancardierul revine şi îl ridică pe bărbat împreună cu asistentul de pe ambulanţă, iar apoi îi este adusă o targă pe care refuză să se aşeze, ridicându-se şi ieşind afară să fumeze, el plecând din spital pe picioarele lui, fără aviz medical şi fiind agresiv la adresa cadrelor medicale.

“Cele două îngrijitoare de curăţenie aflate în preajma pacientului nu au avut o atitudine umană, etică şi în nici un caz una medicală. Predarea pacientului de către asistentul medical de pe ambulanţă a fost deficitară. Asistentul medical de pe ambulanţă – care nu predase încă pacientul în mod formal Unităţii de Primire a Urgenţelor – nu a intervenit în niciun fel când a văzut pacientul căzut”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că la ora respectivă asistentul medical din triaj însoţea un alt bolnav, care fusese diagnosticat cu insuficienţă respiratorie, iar pe tura respectivă a existat un singur medic de gardă.

Reprezentanţii spitalului au mai precizat că în ultimele 10 luni pacientul a fost internat în Secţia de Psihiatrie a unităţii medicale de 34 de ori, el aflându-se sub supraveghere medicală de marţi seară când s-a prezentat din nou la spital.

De asemenea, o comisie de disciplină urmează să se întrunească la nivelul spitalului şi să continue cercetarea acestui caz, cu acel prilej urmând să fie audiat întreg personalul din tura în care s-a produs acest incident.

Conducerea Spitalului Judeţean Tulcea a declanşat o anchetă după ce pe o reţea de socializare a apărut un filmuleţ care arată un bărbat căzut în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), iar o infirmieră şterge podeaua cu mopul pe lângă el, ignorându-l.

Managerul Spitalului Judeţean Tulcea, Tudor Năstăsescu, a declarat, corespondentului News.ro, că bărbatul care apare în filmarea respectivă are sute de prezentări la unitatea medicală în ultimii ani, fiind cunoscut ca un consumator de droguri, de etanol şi având momente când este extrem de violent.

“Bărbatul respectiv are sute de prezentări la UPU în ultimii ani. Este consumator de etanol, de droguri, locuieşte la un centru pentru persoane fără adăpost. Este cunoscut de SMURD, Ambulanţă, Poliţie, a încercat să sară de pe biserică, s-a automutilat, s-a drogat, a băut şi are momente când este extrem de violent”, a explicat managerul unităţii medicale.

El susţine că filmarea care a apărut pe reţeaua de socializare nu prezintă întregul episod al întâmplării respective.

Tudor Năstăsescu a afirmat că a vorbit cu infirmierele, iar acestea i-au spus că bărbatul respectiv a venit cu ambulanţa la unitatea medicală, pe picioarele lui, s-a trântât în camera de gardă, după care s-a ridicat şi a plecat din spital.

“Infirmierele spun că a fost adus cu Salvarea, pe picioarele lui, s-a trântit în camera de gardă, a vomat, ele au venit să şteargă, după care s-a ridicat, şi-a luat cafea, a înjurat, a ameninţat şi a plecat pe picioarele lui acasă”, a menţionat managerul spitalului.

De asemenea, Tudor Năstăsescu a menţionat că în documentele de la UPU ultima prezentare a bărbatului a fost pe data de 12 octombrie, atunci când a fost filmat acest incident, acolo fiind trecut că părăseşte spitalul fără acord medical.

Filmarea care apare pe reţeaua de socializare are 45 de secunde şi arată un bărbat căzut pe podea, în unitatea medicală, iar o infimieră şterge podeaua pe lângă el cu un mop, fără a-l băga în seamă.

La un moment dat, în imagini se vede cum un alt bărbat, probabil tot pacient, încearcă să vadă care este starea celui căzut. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.