Comunitatea Declic cere Guvernului să prezinte de urgenţă planul de organizare pentru ajutorarea ucrainenilor care fug din calea războiului şi solicită simplificarea procedurilor de intrare în ţară pentru refugiaţii din această ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Statul român dă dovadă de o maximă lipsă de organizare şi umanitate. La acest moment, ar fi trebuit să vedem un plan clar de ajutorare a oamenilor care au nevoie de asistenţă la graniţă, de transport, adăpost, hrană, medicamente. Noi, cei din echipa Declic, am contactat de ieri încontinuu toate instituţiile guvernamentale în căutare de informaţii. Am fost plimbaţi de colo-colo. Până la acest moment, nu sunt clare nici măcar documentele cu care se poate intra în ţară’’, a declarat Anduţa Karetsou, campaigner Declic.

Ea a menţionat că vecinii moldoveni şi polonezi s-au organizat.

"Nu doar oamenii, ci şi guvernele lor. La noi, Nicolae Ciucă s-a limitat în a lumina Guvernul în culorile Ucrainei’’, a adăugat reprezentantul Declic.

Membrii comunităţii Declic îi cer, de urgenţă, prim-ministrului  o serie de măsuri urgente, precum simplificarea procedurilor de intrare în ţară pentru cetăţenii ucraineni, victime ale războiului din ţara lor:

- Simplificarea condiţiilor de intrare în România (doar cu buletinul, fără carte verde pentru maşini)

- Simplificarea procedurilor pentru solicitanţii de azil

- Tabere temporare pentru refugiaţi

- Servicii de asistenţă umanitară în taberele temporare

- Linie verde pentru refugiaţii din Ucraina

Totodată, Declic a lansat un apel de solidaritate cu oamenii din Ucraina, care a adunat peste 15.000 de semnături, în doar 24 de ore. Petiţia Declic, elaborată în 4 limbi, inclusiv ucraineană şi rusă, conţine şi un apel la comunitatea internaţională de a se mobiliza la unison împotriva războiului în Europa.

"Facem un apel către toţi liderii internaţionali: abandonaţi propriile interese şi acţionaţi împreună pentru a contracara pericolul unui război în Europa!’’, se arată în petiţia Declic.

De asemenea, membri ai comunităţii Declic s-au alăturat manifestaţiilor de susţinere pentru Ucraina, sute de persoane participând la acţiunea de joi seara, din faţa Ambasadei Ucrainei din Bucureşti. "Nu putem rămâne indiferenţi şi nu putem să nu simţim, în acelaşi timp, frică. Securitatea Ucrainei înseamnă securitatea întregii Europe. Ceea ce se petrece acum acolo poate deveni într-o zi şi soarta noastră sau a oricărei alte ţări care nu intră în graţiile vreunui autocrat! a declarat Anduţa Karetsou, campaigner Declic.

O nouă manifestaţie de solidaritate va avea loc, sâmbătă, de la ora 16.30, în faţa mbasadei Ucrainei.

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.