Comercianţii de jucării au fost sancţionaţi de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cu aproape 850.000 de lei, în primele 11 luni din 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Reprezentanţii ANPC au anunţat, joi, că în decursul celor 11 luni scurse din anul 2023, comisarii instituţiei au desfăşurat 173 de acţiuni de control care au urmărit verificarea modului în care comercianţii de jucării respectă legislaţia.
 
Pentru neregulile constatate, la nivelul întregii ţări, comisarii ANPC au aplicat 170 de amenzi contravenţionale, în valoare de aproximativ 840.000 de lei, şi 109 avertismente.
 
De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializarea produse neconforme în valoare de aproximativ 400.000 de lei.
 
Cele mai importante abateri constatate au fost: lipsa menţionării pe eticheta produsului a numelui si adresei producătorilor şi/ sau a importatorilor; lipsa marcajului de conformitate CE, care trebuie să fie aplicat în mod vizibil, lizibil şi de neşters fie pe jucărie, pe o etichetă ataşată sau aplicată, fie pe ambalaj; lipsa avertismentelor specifice şi a indicaţiilor privind precauţii de utilizare pentru anumite categorii de jucării şi în funcţie de vârsta utilizatorului, de pe etichetele acestora; lipsa menţiunilor referitoare la substaţele chimice pe care le poate conţine jucăria, pe eticheta de produs; lipsa traducerii, în limba română, a elementelor de identificare, a avertismentelor specifice sau a instrucţiunilor de utilizare.
 
Alte nereguli găsite au fost: comercializarea unor jucării considerate periculoase, al căror material de umplere poate fi cu uşurinţă extras şi înghiţit de copii sau care au elemente de mici dimensiuni, substanţe chimice ori elemente ataşate de tip ”păr artificial”, blană sau pluş, foarte uşor detaşabile, care de asemenea, puteau fi lesne ingerate sau inhalate; comercializarea unor jucării notificate deja pe sistemul de alerte al Uniunii Europene, pentru produse nealimentare – RAPEX; comercializarea unor produse cu substanţă chimică aflată în afara datei limită de utilizare; lipsa menţionării datei producţiei şi a celei limită de utilizare în cazul unor produse care conţin cosmetice sau substanţe chimice; neafişarea preţului de vânzare a produsului.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.