Comandantul Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer “Nicolae Dăscălescu”, colonelul Claudiu Hermeniuc, a afirmat că exerciţiul Tobruq Legacy, desfăşurat miercuri în Poligonul Capu Midia, când au avut loc trageri antiaeriene reale, a fost de o complexitate deosebită, spunând că militarii au reuşit să-l rezolve cu succes.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O secvenţă a exerciţiului Tobruq Legacy 2017 (TL17) cu trageri antiaeriene reale a avut loc miercuri, în  Tabăra de Instrucţie şi Poligonul de Trageri Sol-Aer din Capu Midia, judeţul Constanţa.

Colonelul Claudiu Hermeniuc a spus că tragerea reală este încununarea succesului pregătirii personalului şi este un moment deosebit pentru cariera oricărui militar.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
FOTO: Inquam Photos / George Calin
FOTO: Inquam Photos / George Calin

“Ne aflăm în etapa finală a exerciţiului Tobruq Legacy, când executăm exerciţiul cu trageri de luptă cu rachete reale, având ca obiectiv verificarea personalului în executarea acestor trageri de luptă. Tragerea reală este încununarea succesului pregătirii personalului şi a pregătirii tehnicii, este un moment deosebit de important pentru carierea oricărui militar aparţinând Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer”, a precizat colonelul Claudiu Hermeniuc.

El a menţionat că exerciţiul a fost de o complexitate deosebită, fiind rezolvate probleme de interconectare şi interoperabilitate.

FOTO: Inquam Photos / George Calin
FOTO: Inquam Photos / George Calin

“Exerciţiul Tobruq Legacy a fost de o complexitate deosebită, am avut de rezolvat probleme de interconectare, interoperabilitate, oamenii noştri l-au clarificat şi rezolvat cu succes. A fost o provocare pentru noi şi a constituit un bun prilej de a experimenta noi posibilităţi de lucru cu partenerii străini. A fost realizat un sistem de comandă - control pentru toate entităţile implicate în exerciţiu, acesta a funcţionat la parametri deosebit de buni, şi suntem încrezători că în viitor ne vom perfecţiona pregătirea şi capacitatea de a face faţă unor situaţii complexe”, a explicat Comandantul Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer “Nicolae Dăscălescu”.

El a precizat că sistemele prezentate în poligon au performanţe deosebite, dar şi anumite limitări.

FOTO: Inquam Photos / George Calin
FOTO: Inquam Photos / George Calin

“Sistemele prezente în poligon au performanţe deosebite, dar şi anumite limitări. Fiecare sistem are posibilităţi maxime pentru o anumită ţintă. În lume acum există ameninţări aeriene de tipuri foarte diferite, este o gamă foarte largă, de la rachete balistice, rachete de croazieră, aeronave cu destinaţii şi posibilităţi diferite, discutăm despre drone foarte mici şi foarte ieftine, care pot pune probleme unui apărător anti-aerian. Priceperea şi inteligenţa noastră ne fac să căutăm şi să găsim soluţii pentru a combate oricare tip de ameninţare”, a menţionat colonelul Claudiu Hermeniuc.

El a precizat că sistemul de rachete Patriot nu a fost folosit miercuri în cadrul exerciţiului în Poligonul Capu Midia.

FOTO: Inquam Photos / George Calin
FOTO: Inquam Photos / George Calin

“Patriot nu a tras astăzi. O procedură de tragere într-un poligon implică anumite omologări anterioare, studii, nu se trage aşa pur şi simplu”, a menţionat Comandantul Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer “Nicolae Dăscălescu”.

Aproximativ 1.000 de militari din 16 ţări membre NATO, din care aproximativ 250 români, participă la exerciţiul de apărare aeriană cu baza la sol TL17, exerciţiu de sprijin pentru Saber Guardian 2017 (SG17), care se desfăşoară, în perioada 12 - 22 iulie, în baza aeriană din Mihail Kogălniceanu şi în Tabăra de Instrucţie şi Poligonul de Trageri Sol-Aer din Capu Midia. TL17 se desfăşoară simultan în trei ţări, respectiv Republica Cehă, Lituania şi România.

Saber Guardian este cel mai mare exerciţiu desfăşurat în regiunea noastră, unde participă 25.000 de militari, din 22 de ţări aliate şi partenere. Exerciţiul este planificat de către Comandamentul Forţelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM) şi este condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite în Europa (USAREUR), desfăşurându-se pe teritoriile naţionale ale Bulgariei, României şi Ungariei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.