Un colorant pe bază de cătină şi sânge de porc a fost inventat de o echipă de profesori de la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi. Produsul poate fi folosit pentru reducerea nitritului rezidual în industria cărnii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Colorantul, pe bază de cătină şi sânge de porc, a fost realizat de profesorii Maricica Stoica, Petru Alexe şi Cristian Dima de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi.

Profesorul Petru Alexe a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că prin acest produs echipa a reuşit să obţină o valorificare a superioară a sângelui.

”Nu vă ascund faptul că avem o luptă destul de dificilă în a-i convinge pe cei din România să facă eforturi în valorificarea sângelui. De la un animal, aproximativ 3,5 la sută din sânge poate fi recuperat, care are o compoziţie chimică compartiv cu a cărnii slabe de vită. Ceea ce înseamnă că valoarea acestui sânge este uriaşă. Mai multe decât toate, sângele reprezintă un component care are toate elementele nutritive şi mai ales uşor asimilabilă. Este mare păcat că un asemernea produs care poate să coloreze natural preparat din carne să fie aruncat sau să ajungă în industria chimică sau valorifiact pentru făină furajeră”, a spus Petru Alexe.

La rândul ei, Marcica Stoica a spus că noua invenţie va rezolva trei probleme importante în industria cărnii.

”Invenţia colorant pe bază de cătină şi sânge de porc rezolvă trei probleme tehnice: culoare roz-roşiatică, scoaterea ascorbaţiilor de pe lista de aditivi şi reducerea nivelului de nitrit rezidual la mininum. Culoarea este unul din atributele senzoriale care influenţează în mod semnificativ nevoile comerciale ale consumatoruilor. Iată că de acum consumatorii pot avea şi un produs care să le satisfacă această cerinţe. Un produs fără nitrit, dar de culoare roz roşiatică”, a spus Stoica.

Profesorii Universităţii din Galaţi au fost premiaţi cu medalia de aur şi diplomă pentru colorant pe bază de cătină şi sânge în vederea reducerii nitritului rezidual, pentru industria cărnii, în cadrul unul salon de inventică care a avut loc de curând la Timişoara.

Cei trei, alături de profesoara Liliana Mihalcea, au mai obţinut, în cadrul salonului, şi o altă medalie de aur pentru pentru un parizer din carne de porc cu şrot de cătină fără adaos de nitrit, dar şi o medalie de argint pentru un parizer din carne de porc cu cătină fără nitrit, alături de alte distincţii.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.