Colegiul Medicilor din România a transmis, joi, un mesaj după incendiul de la Spitalul Judeţean Ploieşti, cerând construcţia de noi unităţi medicale, pentru a opri această ”pandemie de incendii în spitalele româneşti”. Organizaţia transmite că nu medicii construiesc spitale, ei sunt alături de pacienţi, fiind împreună de aceeaşi parte a baricadei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Transmitem condoleanţele noastre familiilor celor care i-au pierdut pe cei dragi, un gând pentru sănătate celor răniţi şi întreaga noastră susţinere pentru cei care se aflau în unitatea medicală în momentul acestei tragedii”, a transmis, joi, Colegiului Medicilor din România, după incendiul de la SJU Prahova.  

Medicii afirmă că se vor căuta vinovaţi, deşi de vină sunt anii de subfinanţare a sistemului.  

”Cine este de vină? Cine a greşit? Cum s-a întâmplat? Vom afla... Cum s-a aflat şi la Piatra Neamţ. Am văzut şi am auzit că oamenii care lucrau la spital sunt cercetaţi... Dar oare nu poate fi ”cercetată şi trimisă în judecată” o întreagă perioadă, anii de zile în care nu s-au făcut investiţii, perioada în care personalul medical a trăit cu salarii de mizerie, perioada în care întreg sistemul medical a fost lăsat de izbelişte, la voia întâmplării, cu schimbări ale miniştrilor sănătăţii mai rapide decât anotimpurile?”, au mai transmis medicii.  

Potrivit acestora, se discută, din nou, ca la fiecare tragedie, aproape inutil, despre autorizaţiile de securitate la incendiu: ”Dar câte spitale din România au această autorizaţie? Este clar că trebuie să existe, spitalele să îndeplinească condiţii de siguranţă pentru pacienţi şi personal. Din păcate, vorbim de condiţii pe cât de importante, pe atât de dificil, dacă nu imposibil de îndeplinit întocmai de multe dintre unităţile medicale din România din cauza infrastructurii, din cauza clădirilor vechi şi a circuitelor necorespunzătoare. Este un cerc vicios: cârpim în loc să construim, cârpelile cedează şi se întâmplă o nouă tragedie”.  

Aceştia mai afirmă că medicii şi pacienţii sunt de aceeaşi parte a baricadei.  

”Mai avem un mesaj foarte important: celor care vor să ridice o barieră între medici şi populaţie le spunem că nu pot să facă acest lucru, că nu medicii construiesc spitale, nu medicii dau foc la spitale. Medicul şi pacientul sunt împreună în spitale. Medicul şi pacientul sunt de aceeaşi parte a baricadei – ambii doresc un sistem medical românesc funcţional. Da, acest incendiu a avut loc tot într-un spital COVID, pentru că da, aceste unităţi şi personalul care le deserveşte sunt supuşi la o presiune extrem de mare”, au mai transmis medicii.  

CMR face apel la vaccinare, ca parte a soluţiei pentru limitarea pandemiei şi ridicarea presiunii de pe spitale.  

Doi bărbaţi au murit, joi dimineaţă, după ce un incendiu a izbucnit în Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Ploieşti, unde erau trataţi pacienţi cu coronavirus.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.