Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) precizează că singura sesizare oficială în cazul femeii care a murit, în iunie, după o transfuzie greşită la Spitalul de Arşi a fost transmisă instituţiei pe 12 iulie, de către Colegiul Medicilor din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Referitor la declanşarea procedurilor disciplinare faţă de cazul de la Spitalul de Arşi precizăm că anterior datei de 12 iulie 2016, instituţia noastră nu a fost sesizată cu privire la cauza respectivă", anunţă CMMB.

Instituţia precizează că singura sesizare oficială legată de acest caz i-a fost trasmisă de Colegiul Medicilor din România, în data de 12 iulie 2016 şi a fost conexată la autosesizarea CMMB.

O comisie de disciplină face verificări la Spitalul de Arşi din Capitală, pentru a se stabili ce vicii de procedură au fost în cazul femeii care a murit la o săptămână după ce i-a fost făcută o transfuzie de sânge greşită, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Adrian Stănculea.

Medicul care a făcut transfuzia profesează în continuare, o decizie în cazul acestuia putând fi luată după ce Colegiul Medicilor va stabili exact ce s-a întâmplat.

Femeia, în vârstă de peste 60 de ani, a ajuns la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti în noaptea de 13 spre 14 iunie. Atunci i-a fost făcută o transfuzie cu grupa de sânge B, deşi aceasta avea grupa A . Pacienta a murit la o săptămână după internare.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Adrian Stănculea, a spus că în noaptea în care femeia a ajuns la spital, în stare gravă, au fost “nişte vicii de procedură”. El a precizat că, atunci când a ajuns la spital, femeia era "în şoc hemoragic, cu muşcături de câine, oase rupte şi o mână atârnând, iar în camera de gardă i s-a spus că are grupa de sânge A, dar la perfuzie i-a fost pus sânge din grupa B".

“Pacienta a primit o grupă de sânge pe care nu trebuia să o primească. Evenimentul a fost descoperit şi am luat toate măsurile necesare. Pacienta a mai fost la noi în spital încă şapte zile, i s-au făcut şedinţe de dializă, a decedat cam la şapte zile distanţă, dar, după părerea mea de medic, nu legat de accidentul transfuzional. Sigur că, la starea ei generală gravă, un accident transfuzional, a cărei unică manifestare a fost insuficienţa renală acută, nu i-a fost benefic, dar nu asta a fost cauza decesului”, a spus Stănculea.

Acesta a precizat că spitalul a fost cel care a raportat cazul la Direcţia de Sănătate Publică şi la Centrul de Transfuzie, ulterior fiind făcute mai multe investigaţii. Stănculea a adăugat că au fost făcute controale, s-au dat amenzi, iar o comisie de disciplină face în contiuare verificări în spital.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, a declarat că CMR a fost înştiinţat de Direcţia de Sănătate Publică a Muncipiului Bucureşti despre această situaţie. "Cu celeritate, CMR a trimis întâmpinarea de la DSP la Colegiul Medicilor Bucureşti, care va avea în dezbatere acest dosar”, a precizat Borcean.

Acesta a mai spus că în analiza sesizării de la Colegiul Medicilor se va solicita, conform procedurilor, o expertiză atât din punct de vedere medical, al hematologiei transfuzionale, cât şi din punct de vedere managerial, al modului în care s-a gestionat transfuzia în spital.

Preşedintele CMR a precizat că, în urma verificărilor, se va stabili dacă în acest caz nu au fost respectate procedurile, atât cele preliminare, cât şi în procesul transfuzional, respectiv de la indicaţiile de transfuzie şi până la urmărirea efectelor secundare ale acesteia.

Borcean a precizat că în verificările Colegiului Medicilor nu intră şi stabilirea unui eventual caz de malpraxis, acesta putând fi stabilit de către o comisie din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, care se întruneşte doar la solicitarea rudelor persoanei decedate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.