Judeţele Ialomiţa şi Prahova se află sâmbătă sub cod roşu de inundaţii, în intervalul orar 10:00 - 15:00. ISU Prahova anunţă că două podeţe au fost afectate de ape, 7 gospodării fiind la acest moment izolate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate şi propagării, se vor produce în continuare creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe cursul mijlociu şi inferior al  râului Cricovul Sărat, judeţele Prahova şi Ialomiţa. În judeţul nostru, este posibil a fi afectată comuna Adâncata", avertizează ISU Ialomiţa.

De asemenea, conform ISU Prahova, în urma ploilor torenţiale din data de 31 mai, debitul râului Cricovul Sărat a crescut ieşind din albia proprie şi provocând însemnate pagube materiale pe teritoriul localităţii Apostolache.
 
Au fost deteriorate 2 podeţe, unul in punctul Petruleşti - 7 gospodării cu 16 persoane - la acest moment neexistând acces pietonal sau auto.
Cel de al doilea este punctul Vlad - 3 gospodării, 6 persoane - accesul asigurandu-se doar pietonal, dar cu dificultate. 
În satul Buzota, au fost evacuate 4 persoane. Totodată alte 4 persoane urmează să fie evacuate la Mănăstirea Apostolache.

ISU recomandă populaţiei din zonele aflate sub avertizări să evite deplasările în zonele cursurilor de apă pentru a nu fi surprinse de eventuale viituri şi să colaboreze cu autorităţile locale şi centrale în cazul în care se impune evacuarea anumitor zone.
Alte sfaturi ale ISU sunt: 
- urmăriţi buletinele de ştiri, cu atenţie la starea vremii;
- monitorizaţi nivelul apei din apropierea locuinţei;
- pregătiţi rucsacul de urgenţă (rezervele necesare în situaţii de urgenţă);
- încărcaţi acumulatorul telefonului mobil;
- mutaţi autoturismul, animalele, alimentele şi obiectele importante în zone unde apa nu le poate afecta;
- verificaţi sistemele de întrerupere ale utilităţilor: apă, gaze şi electricitate. În caz de inundare a locuinţei, întrerupeţi alimentarea cu apă, gaze şi electricitate;
- participaţi la acţiunile de amenajare/consolidare a digurilor de protecţie împotriva inundaţiilor organizate de autorităţile locale;
- pregătiţi familia pentru o eventuală evacuare a locuinţei.
- nu vă deplasaţi prin apă, chiar dacă sunteţi cu autoturismul personal;
- deplasaţi-vă în zonele stabilite de autorităţile locale în caz de inundaţie.

În cazul celor surprinşi de viitură, ISU aminteşte că de regulă, viitura este precedată de un curent de aer neobişnuit.

"Încercaţi să ajungeţi într-un loc cât mai ridicat, pentru evitarea impactului cu viitura;  încercaţi, pe cât posibil, să nu rămâneţi în apă, pentru că riscul de hipotermie creşte prin udarea completă a corpului; staţi departe de liniile de tensiune căzute şi de cablurile electrice;  economisiţi resursele (alimente, apă, baterii)", subliniază ISU Ialomiţa.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ar sfaturi şi pentru cei surprinşi de inundaţii acasă.

"Părăsiţi locuinţa (sau mergeţi spre etajele superioare, acoperişuri), deplasaţi-vă spre zone înalte.Dacă aveţi timp: blocaţi ferestrele, astfel încât ele să nu fie sparte de vânturi puternice, apă, obiecte care plutesc sau aluviuni;  evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu stabilite de autorităţi. Închideţi uşile casei şi ferestrele, după care întrerupeţi alimentarea cu apă, gaze şi curent electric; mutaţi bunurile care se pot căra rapid în partea cea mai de sus a locuinţei; nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud sau dacă staţi în apă", trnsmite ISU.

Pe zona vizată, a fost transmis un nou mesaj RO-ALERT pentru informarea populaţiei, cu următorul text: "Pericol de inundaţii pentru localitatea Adâncata! Deplasaţi-vă către zone mai înalte, urmaţi instrucţiunile autorităţilor. Accesaţi canalele media şi aplicaţiile din mediul on-line ale DSU şi si IGSU pentru mai multe informaţii şi actualizări despre eveniment".

Situaţia din teren este permanent monitorizată de reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, de prefectul judeţului şi de inspectorul şef al ISU Ialomiţa, iar, în funcţie de evoluţia fenomenelor, se vor lua măsurile care se impun.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.