Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din Romania (COPAC) cere Ministerului Sănătăţii să se menţină pe poziţia asumată de a bloca exportul paralel de medicamente, dând astfel o şansă la viaţă pacienţilor români, şi să modifice legislaţia astfel încât "să apere drepturile pacienţilor români, şi nu pe aceia care sub umbrela comerţului intracomunitar îşi văd strict de profit, fără a conta câte vieţi afectează în mod grav".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din Romania (COPAC) spune că există pacienţi care nu au tratament din cauza lipsei medicamentelor, multe plecând în alte ţări prin exportul paralel, iar în ultimii trei ani în România au fost retrase peste 2.000 de medicamente de către producători.

Potrivit unor date prezentate la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, pe programul naţional de boli transmisibile s-au exportat 34% din cantităţile de medicamente destinate pacienţilor români, la oncologie 48%, pe programul de diabet 21%, pe programul de boli rare 64%, pe programul pentru insuficienţa bolilor renale cronice 17%, pe programul de transplant 35%, iar pe programul de boli endocrine 37%.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

COPAC susţine că, în aceste condiţii, este nevoie de măsuri drastice pentru stoparea exportului paralel de medicamente şi creşterea accesului pacienţilor români.

”Legislaţia trebuie modificată astfel încât să apere drepturile pacienţilor români, şi nu pe aceia care sub umbrela comerţului intracomunitar îşi văd strict de profit, fără a conta câte vieţi afectează în mod grav. Această problemă a exportului paralel, care s-a acutizat în ultimii ani trebuie să se oprească aici, iar Ministerul Sănătăţii trebuie să ia măsuri drastice”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, declara, într-o emisiune difuzată duminică la Digi 24, că are informaţii că a fost reclamat la Comisia Europeană de către distribuitori de medicamente pentru că a luat decizia care blochează exportul paralel de către cei care fac export paralel. ”Este o piaţă de miliarde, iar miza este strict financiară. Noi ştim că avem probleme, discutăm cu ei şi în continuare livrează medicamente la acele firme care fac doar export paralel”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, anunţa în 20 aprilie că, în condiţiile în care România se confruntă cu o criză în privinţa medicamentelor şi, implicit, a vaccinurilor, cere notificarea Comisiei Europene pentru blocarea exportului de vaccin şi pentru blocarea exportului intracomunitar pentru mai multe medicamente prevăzute în programele naţionale de sănătate.

Producătorii de medicamente susţineau că decizia de blocare a exporturilor paralele este o soluţie de moment, pentru că, dacă nu se rezolvă cauzele, respectiv preţurile prea mici la medicamentele inovative şi taxa clawback la cele ieftine, atunci criza medicamentelor cu care se confruntă sistemul sanitar se va adânci.

Ministrul Sănătăţii spunea într-un interviu pentru News.ro că sunt mai multe notificări privind retragerea unor medicamente, dar acestea nu pot fi scoase de pe piaţă „peste noapte”, prevederile actuale obligând producătorul să le menţină încă un an în distribuţie, timp în care pacienţii au acces la acestea.

“Sunt 500-600 de medicamente pentru care s-au făcut solicitări să iasă de pe piaţă, iar foarte multe au fost înlocuite cu medicamente generice. Ceea ce este grav este că au ieşit şi medicamente generice de pe piaţă, şi asta am discutat şi cu primul-ministru. Una din cauze este taxa clawback, pentru că, pentru medicamentele generice care intră de novo pe piaţă, este împovărătoare, iar producătorii români şi producătorii de generice se plâng de acest lucru. În prezent, este o analiză la Ministerul Finanţelor, după cum ştiţi, taxa clawback nu o face Ministerul Sănătăţii, dar lucrăm împreună”, afirma Bodog.

Comisia Europeană a avizat favorabil, în procedură de urgenţă, decizia de suspendare temporară a exportului intracomunitar pentru vaccinul împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR), a anunţat, marţi, Ministerul Sănătăţii (MS).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.