Confederaţia Naţională Sindcală "Cartel Alfa” solicită Guvernului să dezbată urgent în Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social măsurile de politică fiscală pe care vrea să le introducă, spunând că introducerea fără a fi discutate cu partenerii socieli a unor "mecanisme heirupiste” doar încurajează munca la negru şi îi afectează inclusiv pe salariaţii şi angajatorii corecţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Deşi definiţia muncii nedeclarate (munca la gri şi munca la negru) este una restrictivă în legislaţia românească, avem convingerea că se pot găsi mecanisme adecvate care să reducă şi să descurajeze fenomenul, cu condiţia ca acestea să fie propuse spre adoptare după o analiză temeinică, împreună cu toţi partenerii sociali, astfel încât efectul să fie cu adevărat de descurajare a practicilor de evaziune în acest domeniu şi nu de bulversare, în egală măsură, a angajaţilor şi angajatorilor”, transmite Cartel Alfa.

Sindicaliştii spun că modificarea Codului fiscal prin impozitarea salariilor part-time la nivelul salariului minim pune presiune asupra angajatorilor care au nevoie reală de persoane angajate pe program scurt, crescându-le costurile nejustificat, dar prejudiciază şi interesele salariaţilor.

"În contextul în care, conform programului de guvernare, de la 1 ianuarie 2018 este prevăzut transferul contribuţiilor ce revin angajatorului în sarcina salariatului, acest lucru nu va determina decât o exploatare suplimentară a lucrătorului, scăzând valoarea salariului net a acestuia”, adaugă sindicatul.

Acesta consideră că introducerea unor "mecanisme heirupiste” fără ca ele să fie discutate înainte cu partenerii sociali doar încurajează formele de muncă nedeclarată şi afectează angajaţii şi angajatorii corecţi.

Astfel, CNS "Cartel Alfa” cere Guvernului realizarea unui acord cu partenerii sociali, "pentru o politică coerentă de combatere a muncii nedeclarate” şi dezbaterea în Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social măsurile de politică fiscală pe care vrea să le introducă. "Credem cu tărie că orice măsură fiscală are şanse mai mari să fie un succes dacă este bine argumentată,  înţeleasă şi mai ales asumată de către cei care o aplică sau care sunt direct afectaţi de ea”, subliniază sindicaliştii.

Guvernul a aprobat, joi, în şedinţă, o Ordonanţă privind introducerea pentru angajatori a obligaţiei de a plăti CAS şi CASS la nivelul salariului minim, astăzi de 1.450 lei, pentru salariaţii cu timp parţial de muncă, indiferent dacă remuneraţia este sub nivelul salariului minim, excepţie de la această prevedere făcând elevii, studenţii şi pensionarii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.