Sindicaliştii de la Cartel Alfa anunţă acţiuni de protest, în perioada 14 ianuarie - 8 februarie, faţă de "măsurile luate sau anunţate de actualul guvern, care dezavantajează profund şi preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederaţie”. Principalele revendicări ale membrilor Cartel Alfa sunt: "un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, o taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Confederaţia sindicală Cartel Alfa a anunţat, marţi, un program de acţiuni de protest în perioada următoare, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de unele dintre măsurile luate sau anunţate de actualul guvern şi susţinând că acestea "dezavantajează profund şi preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederaţie, şi, mai larg, categoriile cele mai sărace ale cetăţenilor”.

"Pentru a putea respecta măsurile de securitate sanitară din această perioadă, acţiunile se vor desfăşura etapizat şi în cascadă, pe parcursul lunilor ianuarie şi februarie, şi cuprind acţiuni de stradă, manifestări în faţa instituţiilor publice, prefecturi, Administraţia Prezidenţială, Ministere, sediul partidelor guvernamentale, memorii, scrisori, petiţii, discuţii cu parlamentari din toate partidele parlamentare”, transmite CNS Cartel Alfa într-un comunicat.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de "politica de austeritate în domeniul salarizării”, reclamând creşterea cu o sumă mică a cuantumului salariului minim garantat, îngheţarea unor drepturi salariale, îngheţarea creşterii pensiilor şi "lipsa justiţiei sociale în sistemul de pensii”, dar şi faptul că nu se modifică Legea dialogului social care nu a mai suferit modificări de zece ani.

"Deşi proiectul de modificare a Legii 62, elaborat cu consultarea partenerilor sociali în ultimii cinci ani se află în faza de raport final, adoptarea ei trenează şi nu este asumată de actuala coaliţie de guvernare. (...) Negocierea colectivă, prin contractele colective de muncă, este singurul instrument care poate conduce la o aşezare echitabilă a salariilor în funcţie de calificări, experienţă şi alte criterii, iar acest instrument este inutilizabil din cauza piedicilor legislative din Legea 62/2011. Politica fiscală care dezavantajează lucrătorul (43,5% taxe sociale şi impozit, faţă de de 2,45% angajator (pe bază de obligaţii internaţionale), distribuirea inechitabilă a creşterii economice: 52% către capital şi cca 38% către lucrători, cu mult mai jos decât media UE, de 47,8% către lucrători”, susţine CNS Cartel Alfa în documentul citat.

Programul de acţiuni începe joi, 14 ianuarie, cu Caravana drepturilor sociale al cărei traseu include oraşele Baia Mare - Târgu Mureş - Braşov - Ploieşti - Bucureşti, unde vor fi proteste la Administraţia Prezidenţială, sediul PNL, cel al USR-Plus şi al UDMR şi la sediul Ministerului Finanţelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.