Secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Constanţa, închisă în aprilie 2016 din cauza echipamentelor depăşite, va fi redeschisă de anul viitor, în urma unei investiţii de aproape două milioane de euro, potrivit preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Horia Ţuţuianu. În judeţul Constanţa sunt diagnosticate în fiecare an 2.700 de cazuri noi de cancer.
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Spitalul Judeţean, că joi a fost semnat la Guvern un protocol prin care Secţia de Radioterapie va primi aparatura necesară
“La Guvern s-a semnat protocolul prin care Spitalul Judeţean Constanţa, Secţia de Radioterapie, va primi aparatura necesară pentru ca în vara anului viitor să avem la Constanţa radioterapie, Mai bine spus, începând de anul viitor bolnavii de cancer să nu mai fie nevoiţi să facă drumul la Bucureşti sau în alte regiuni ale ţării. Este o investiţie de aproximativ 1,8 milioane de euro plus TVA şi constă în dotarea cu aparatură modernă a Secţiei de Radioterapie. Acum, la nivelul Spitalului Judeţean Constanţa se fac ultimele pregătiri ca în cel mai scurt timp să putem pune la dispoziţie spaţiul necesar ca această aparatură să fie adusă şi montată, este aparatură de nivel european, de ultimă generaţie”, a declarat preşedintele CJ Constanţa.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
El a mai spus că a avut discuţii cu reprezentanţii Guvernului şi ai Ministerului Sănătăţii, ca anul viitor să fie aduse la Constanţa un RMN şi un computer tomograf.
Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Cătălin Grasa, a spus în conferinţa de presă că anual se înregistrează aproximativ 3.500 de cazuri de noi de cancer în Dobrogea - 2.700 în Constanţa şi 800 în Tulcea.
“Vom reîncepe anul viitor radioterapia. Pe 4 aprilie 2016 a expirat autorizarea de funcţionare pe sursa de cobalt, o metodă veche care mai mult avea efecte secundare decât benefice şi vom beneficia de un echipament standard. Este vorba un prim echipament, sperăm ca pe viitor vor creşte ca număr, pentru că ne adresăm unei populaţii de aproximativ un milion de locuitori cât are Dobrogea. Vorbim de o incidenţă anuală de 2700 de cazuri noi de cancer pe an pentru judeţul Constanţa şi 800 de cazuri noi pentru Tulcea”, a precizat managerul Spitalului Judeţean.
El a spus că a făcut mai multe studii legate de clădirea unde funcţionase Secţia de Radioterapie, care arată că aceasta poate fi utilizată în continuare şi cu noile echipamente. De asemenea, cei doi medici radiologi ai secţiei vor fi familiarizaţi cu noul aparat astfel încât acesta va putea fi utilizat din momentul în care va fi montat.
“Din cei doi medici unul lucrează deja pe acest tip de aparat, este în Bucureşti, va pleca în scurt timp şi celălalt medic radiolog. De asemenea, fizicianul pe care îl avem va fi trainuit în Bucureşti pentru aceste echipamente. Noi pregătim şi partea umană, specialiştii, ca atunci când vom avea acest echipament să-l putem utiliza din prima zi”, a menţionat Cătălin Grasa.
Semnarea contractului de furnizare de echipamente de radioterapie între Ministerul Sănătăţii şi asocierea formată de Elekta Limited UK şi S.C. Medlimpex 95 SRL a avut loc joi, la Bucureşti. Contractul prevede furnizarea către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a echipamentelor pentru radioterapie, respectiv accelerator linear de particule, computer tomograf simulator, precum şi alte dotări specifice. Laboratorul de radioterapie al unităţii medicale constănţene a fost inclus pentru dotare in proiectul “Reforma sectorului sanitar – Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar”, finanţat prin acordul de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean Constanţa a fost închisă la începutul lunii aprilie 2016, după ce expirase durata de viaţă a sursei de cobalt, iar pacienţii care aveau nevoie de acest tratament au mers la centre din alte localităţi.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.