Premierul interimar Nicolae Ciucă a afirmat, joi, că traficanţii de persoane trebuie să primească un semnal că nu vor mai tolerate asemenea acţiuni, după ce a participat la evenimentul de semnare a acordurilor de cooperare dintre Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANTIP) şi Biserica Ortodoxă Română, respectiv Primăria municipiului Bucureşti, pentru combaterea şi prevenirea traficului de persoane şi protecţia victimelor. Nicolae Ciucă a menţionat că fenomenul migraţiei a accentuat traficul de persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Fenomenul migraţiei a accentuat traficul de persoane, speculând vulnerabilităţile persoanelor lipsite de ajutor şi de resurse materiale. Potrivit statisticilor, România este în topul migraţiei, o realitate tristă pe care trebuie să o acceptăm, dar totodată pentru care suntem datori să găsim soluţii aici în ţară pentru a opri acest fenomen. Acordul de cooperare semnat astăzi are nevoie de instrumente, de acţiuni, de o implicare reală şi concretă a tuturor celor care pot contribui la eradicarea traficului de persoane. Avem nevoie de rezultate. S-au întreprins demersuri şi acestea continuă, dar cu toate acestea rămân foarte multe de făcut”, a transmis premierul interimar.
 
El a spus că eforturile împotriva traficanţilor de persoane trebuie intensificate. 
 
"Eforturile judiciare împotriva traficanţilor de persoane trebuie intensificate, la fel şi lupta împotriva reţelelor de crimă organizată, care profită de persoanele vulnerabile şi trimit ilegal la muncă bărbaţi, femei şi copii, în România sau în alte ţări europene. Traficanţii de persoane trebuie să primească un semnal clar că nu vor fi tolerate asemenea acţiuni. Avem nevoie de campanii de avertizare împotriva traficului de persoane şi de fonduri pentru asistenţa şi pentru serviciile de protecţie a victimelor. În lupta pe care o ducem împotriva traficului de persoane, un fenomen pe cât de complex pe atât de întunecat şi de inuman, este esenţial să se asigure cooperarea şi coordonarea acţiunilor atât la nivel naţional, cât şi european şi internaţional pentru că traficul de persoane nu are graniţe şi, din păcate, cele mai multe dintre victime sunt femeile şi copiii”, a afirmat Nicolae Ciucă. 
 
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, prezent la eveniment, a menţionat că, prin aceste acorduri, victimele traficului de persoane vor primi ajutor. 
 
"Crima organizată, corupţia şi traficul de persoane sunt trei dintre multele capete ale hidrei cu care oamenii legii, cetăţeni, Biserica luptă zilnic, răul în forma infracţionalităţii de toate felurile. În faţa acestor rele se cer dincolo de vorbe, fapte. Iar acordul semnat astăzi între Biserica Ortodoxă Română, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane şi Primăria Generală a Capitalei este o astfel de faptă care va organiza o pleiadă de alte fapte bune prin care cei care au fost victimele traficului de persoane vor primi ajutor, alinare fizică şi sufletească, o nouă şansă de a trăi normal”, a explicat ministrul Justiţiei.
 
El a precizat că a fost finalizată strategia pentru combaterea crimei organizate, care va fi pusă în curând în dezbatere publică. 
 
"Grupul de lucru instituţional coordonat de Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne a finalizat Strategia Naţională de Combatere a Crimei Organizate care va fi pusă în scurt timp în dezbatere publică. Această strategie include obiective pe termen scurt şi pe termen lung, include atât activităţi de combatere, cât şi prevenire, dar şi pilonul de protecţie a victimelor, adică exact subiectul despre care acest acord vorbeşte şi planifică”, a afirmat Cătălin Predoiu. 
 
La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a susţinut că aceste acorduri oferă garanţia creşterii implicării instituţiilor statuilui pentru prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane. 
 
"Semnarea celor două acorduri de cooperare între Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane cu Biserica Ortodoxă Română şi cu Primăria municipiului Bucureşti reprezintă un demers care conferă garanţia unui viitor mai sigur şi creşterea gradului de implicare a instituţiilor statului pentru prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane şi ajutorarea victimelor, indiferent de vârstă, gen sau clasă socială. Importanţa acestui demers este accentuată de faptul că astăzi, 10 decembrie, este Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, zi cu mare încărcătură istorică pe care trebuie s-o evidenţiem”, a transmis Marcel Vela.
 
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a felicitat Preşedinţia, Guvernul şi Ambasada SUA pentru implicare în acest proiect. 
 
"Sunt foarte fericit să semnăm azi parteneriatul cu Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane pentru acţiuni concrete împotriva traficului de persoane. Salut implicarea Preşedinţiei României, salut implicarea Guvernului, felicit şi mulţumesc Ambasadei Statelor Unite pentru implicarea în combaterea acestui fenomen. Vă asigur de parteneriatul nostru în toate demersurile care urmează. Sunt foarte fericit de continuarea preocupărilor Bisericii pentru zona socială şi vă asigur, de asemenea, de întreaga noastră colaborare”, a afirmat Nicuşor Dan.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.