Florin Cîţu a declarat, întrebat despre simularea privind majorarea pensiilor şi cu cât vor creşte pensiile, că varianta iniţială a PSD însemna 11 miliarde în plus la bugetul de stat şi un deficit de circa 17 miliarde lei. El a mai spus că sunt căutate măsuri intermediare, alte surse de venit care pot fi făcute prin reducerea cheltuielilor, astfel încât să poată fi suportată o majorare a pensiilor. Chestionat despre desfiinţarea SIIJ şi dacă există un acord cu PSD pe acest subiect, Cîţu a precizat că aşteaptă textul de la specialiştii jurişti privitor la această temă, însă lucrurile sunt clare şi toată lumea vrea ca România să scape de MCV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Eu vă pot spune că măsura cu care au venit iniţial social-democraţii, am mai spus-o, nu este un secret, înseamnă 11 miliarde în plus la buget, dar un deficit de aproape 17 miliarde de lei la buget. Căutăm măsuri intermediare, căutăm şi alte surse de venit care pot să vină din reduceri de cheltuieli sau din alte variante, optimizări fiscale. Şi aici este o variantă. Mai avem acum o variantă pe care o vom evalua în această seară şi cu care vom veni mâine, s-au schimbat puţin lucrurile dar, ne-am uitat şi la redevenţe, de exemplu, cât încasăm din redevenţe şi ce se întâmplă acolo”, a explicat Florin Cîţu, întrebat marţi la Parlament cum arată simulările pe majorarea pensiilor şi cu cât ar putea creşte ele.

Chestionat ce schimbări au apărut privind creşterea pensiilor şi dacă ar fi suportabile de la bugetul de stat, premierul interimar a răspuns: „Aici este o discuţie, pentru că sunt mai multe variante.  Repet, cea de 11% este mult prea mult şi atunci căutăm variante”.

Întrebat dacă 10% ar fi suficient, Cîţu a replicat: „Suficient pentru ce?”

„Nu este vorba doar de pensii, aici este vorba de mai multe măsuri pe care trebuie să le luăm în calcul. Este vorba şi despre alocaţii, sunt mai multe cheltuieli pe care trebuie să le luăm în calcul şi atunci. Impactul este mare, deocamdată”, a completat liderul PNL.
 
El a explicat că PNL şi PSD sunt într-o direcţie bună pe subiectele majorărilor la pensii, alocaţii şi salarii.
 
„Suntem într-o direcţie bună, toată lumea a înţeles că nu se poate cu ceea ce venisem toţi în discuţie şi fiecare încearcă să găsească o soluţie”, a afirmat Cîţu.
 
Acesta a mai spus că a existat o discuţie cu social-democraţii legată de redevenţe „despre cât încasăm din redevenţe şi s-a cerut o analiză să se vadă care este nivelul în celelalte ţări europene şi cât se încasează acolo”.
 
Despre domeniu Justiţiei, Florin Cîţu a explicat că au fost foarte puţin abordată tema, la întâlnirea de marţi între PNL şi PSD.
 
„Referitor la Justiţie, s-a discutat foarte puţin, aşteptăm textul. Acolo lucrurile sunt clare, pe Justiţie. Suntem toţi de acord că dacă vrem să eliminăm MCV, trebuie să respectăm aceste cerinţe dar, aşteptăm textul de la specialiştii jurişti”, a completat liderul liberalilor.
 
Întrebat dacă va fi specificată în acel text, desfiinţarea Secţiei speciale, premierul interimar a spus: „Cred că da”.
 
 
 
 
 

Am spus că se lucrează pe cele două variante simple, întotdeauna, pe partea de cheltuieli şi pe partea de venituri, doar aşa poţi să creezi spaţiu fiscal. Pe partea de venituri, optimizarea fiscal, aşteptăm estimările de la efacturare şi celelalte măsuri pe care deja le-am luat. Sunt câteva măsuri în PNRR şi vedem dacă le putem implementa mai repede.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.