Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, că exploatarea aurului la Roşia Montană nu mai este "o prioritate” acum, în condiţiile în care se află proiectul exploatării miniere, dar şi pentru că Ministerul Culturii a decis să propună un proiect pentru protecţia prin patrimoniul UNESCO a localităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă exploatarea aurului la Roşia Montană mai este o prioritate, premierul a răspuns că nu, pentru că se ştie care este situaţia proiectului minier ce propunea exploatarea zăcământului din zonă.

"Păi nu, pentru că ştiţi care este situaţia cu proiectul respectiv. Pe de altă parte, Ministerul Culturii a decis să propună un proiect pentru protecţia în patrimoniul UNESCO a unei zone de acolo, unde a fost o exploatare auriferă şi unde avem un patrimoniu care cred că este foarte important să fie valorificat. Dar cum spuneam, încercăm să găsim modalitatea prin care acolo unde se poate face exploatare minieră respectând legislaţia, Legea minelor şi celelalte legi ale ţării, să putem să le facem. Să nu se excludă una pe alta, dar respectând legile în primul rând şi respectând resursele pe care le avem acolo”, a spus Cioloş.

Întrebat dacă există o perspectivă pentru exploatarea aurului de la Roşia Montan în planurile Guvernului, Cioloş a spus că nu poate da un răspuns la această întrebare, însă a precizat că nu este prioritatea Executivului acum.

"Nu pot să vă dau un răspuns acum. Nu este prioritatea noastră acum. Prioritatea noastră este să luăm ceea ce se poate face acum, să punem împreună resursele respective şi să le putem valorifica”, a mai spus Cioloş.

Premierul a precizat că în momentul de faţă există totuşi exploatări miniere în zona Roşia Montană care funcţionează, dând exemplul exploatării de cupru şi precizând că în această zonă va trebui rezolvată problema poluării.

"Există şi în momentul de faţă exploatări miniere, e o exploatare minieră de cupru. E o problemă de poluare pe care trebuie să o rezolvăm. Vor fi investiţii şi aici pentru asanarea apelor subterane şi a reziduurilor care ies din exploatarea minieră” a mai spus Dacian Cioloş.

La rândul său, consilierul de stat Ionel Dancă a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că proiectul Roşia Montană este blocat de mulţi ani, iar Guvernul actual vine cu un mecanism de a gândi noi perspective de dezvoltare în zonă.

"Proiectul Roşia Montană este blocat de mulţi ani de zile, nu are autorizaţiile necesare, nu este un proiect blocat astăzi sau în această perioadă. Noi venim tocmai cu acest mecanism de a gândi noi perspective de dezvoltare în zonă”, a mai spus Dancă.

La sfârşitul lunii octombrie, ministrul Culturii, Corina Şuteu, anunţa, pe pagina sa de Facebook, că situl Roşia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO, marcând astfel un prim pas făcut în direcţia unei eventuale propuneri pentru a intra pe lista Patrimoniului mondial UNESCO.

La scurt timp, secretarul de stat Oana Bogdan a anunţat, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Culturii negociază trecerea Muzeului Mineritului de la Roşia Montană în subordinea sa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.