Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, în plenul Parlamentului, că şomajul a scăzut în România, dar rămâne ridicat în rândul tinerilor şi a avertizat că este nevoie de continuarea măsurilor de creare de locuri de muncă, altfel sistemul de pensii nu va fi sustenabil, iar un alt pericol este "exacerbarea" pensiilor speciale, care ies în afara sistemului contributiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Acolo unde avem pensii contributive avem şi un sistem de pensii durabil. O exacerbare a pensiilor speciale, care ies în afara sistemului contributiv, riscă să pună în pericol sistemul de pensii", a spus premierul.

El a vorbit despre numărul locurilor de muncă din România, care a crescut cu 152.000 faţă de iulie 2015. Aproximativ 140.000 de salariaţi în plus au apărut în sectorul privat, iar alţi 12.000 în sectorul public. Majoritatea noilor angajaţi din sistemul privat sunt din zona serviciilor.

"Vedem o continuare a tendinţei de scădere a şomajului, la 6,3% în acest prim temestru, faţă de 6,8% în primul semestru al anului trecut. În ciuda acestei scăderi generale a şomajului, şomajul rămâne ridicat, în jur de 20-21% la tineri, şi aici trebuie să ne concentrăm atenţia în anii care vin pentru a stimula crearea de locuri de muncă", a atras atenţia premierul.

Cioloş a spus că, odată cu scăderea şomajului, creşterea economică pe care o înregistrează România a dus şi la creşterea nivelului de salarizare, cu aproximativ 12% faţă de 2015, diferenţele văzându-se în special în sectorul IT şi în industria alimentară şi cea textilă.

În ceea ce priveşte sistemul de asistenţă socială, premierul a afirmat că intenţionează să reaşeze ponderea de la beneficii financiare către servicii sociale, care să încurajeze incluziunea şi crearea de locuri de muncă, pentru ca actuala creştere economică să rămână sustenabilă pe termen lung.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.