Marcel Ciolacu a precizat că guvernele Dreptei şi-au bătut joc de cei 133 de eroi din sistemul medical care au murit în prima linie în lupta cu pandemia deoarece nu au plătit niciun leu urmaşilor acestora contrar legii adoptate de PSD, anul trecut, în Parlament. „Au inventat grupuri de lucru, pentru ca în final să se blocheze în incompetenţă şi prostie”, a adăugat liderul social-democraţilor care prezintă un răspuns al ministerelor Muncii şi Sănătăţii către o interpelare adresată pe 21 aprilie deputatei PSD Alexandra Huţu pe acest subiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Bătaie de joc pentru cei 133 de eroi din sistemul medical care au murit în prima linie în lupta cu pandemia! ZERO ei au primit urmaşii acestora, contrar Legii pe care PSD a adoptat-o anul trecut în Parlament! Timp de aproape un an, Guvernele Dreptei s-au bătut cu pumnii în piept că îi vor plăti cu prioritate, dar, în realitate, i-au umilit îngrozitor! N-au plătit nimic, inventând de motive aberante! Au inventat grupuri de lucru, pentru ca în final să se blocheze în incompetenţă şi prostie! Rezultatul este că familiile acestor eroi sunt batjocorite cu fiecare zi care trece de această guvernare ticăloasă şi tot mai insensibilă la dramele românilor!”, a scris Marcel Ciolacu marţi pe Facebook. 
 
Pe 21 aprilie deputata PSD Alexandra Huţu a primit un răspuns la o interpelare adresată premierului Florin Cîţu cu tema „Acordarea drepturilor legale prevăzute pentru urmaşii personalului medical decedat în urma complicaţiilor medicale cauzate de infectarea cu virusul SARS-CoV-2”.

Răspunsul a fost dat de Ministerul Muncii şi de Ministerul Sănătăţii.

„În vederea recunoaşterii meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19 şi acordării cu celeritate a unor drepturi urmaşilor personalului medical decedat ca urmare a participării la aceste acţiuni, a fost adoptată legea 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19.

Având în vedere că textul legii sus menţionate ridică o serie de întrebări în ceea ce priveşte aplicarea ei, (instituţia competentă în stabilirea şi plata acestor drepturi, sursa de finanţare, solicitarea unor noi documente prin care să se dovedească îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, etc.) a fost necesară iniţierea unui proiect de act normativ împreună cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Protecţie Sociale, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne pentru clarificarea problemelor întâmpinate în aplicarea acestei legi.

Până la clarificarea aspectelor legate de aplicarea legii 56/2020, casele teritoriale de pensii competente soluţionează cererile privind acordarea drepturilor de pensie de urmaş conform legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, urmând ca, după modificarea legii 56/2020 să se stabilească drepturile prevăzute de acest act normativ.

Precizăm faptul că, proiectul privind ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legii 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19 se află în procedură de avizare interministerială urmând ca, după avizare, să fie supus aprobării Guvernului României. Totodată vă asigurăm de faptul că, de îndată ce va fi adoptat actul normativ menţionat, atât instituţia noastră cât şi casele teritoriale de pensii vor proceda cu celelritate la aplicarea prevederilor acestuia în limitele atribuţiilor ce le revin”, arată documentul. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.