Cincizeci de puncte de colectare a deşeurilor vor fi instalate în municipiul Bucureşti, a declarat primarul general Gabriela Firea, care a precizat că o parte dintre acestea vor fi complet automatizate, iar celelalte vor fi deservite de operatori, care vor prelua de la cetăţeni deşeurile deja sortate, oferind în schimbul acestora stimulente în numerar sau vouchere de reduceri la marii retaileri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul Gabriela Firea a declarat, la Palatul Parlamentului, la Forumul “Deşeurile – de la pierdere la resursă. Obiective pentru România”, că Primăria Capitalei va începe, în scurt timp, la propunerea Green Group, un program de colectare selectivă a deşeurilor, în baza unui Acord de Parteneriat Voluntar, semnat marţi.  

”Concret, în Bucureşti vor fi instalate, pentru început, 50 de puncte de colectare a deşeurilor, parte din ele complet automatizate, iar celelalte deservite de operatori, care vor prelua de la cetăţeni deşeurile deja sortate, oferind în schimbul acestora stimulente în numerar sau vouchere de reduceri la marii retaileri”, se arată într-un comunicat al Primăriei Bucureşti.

Potrivit primarului Gabriela Firea, acest sistem are numeroase avantaje, ”de la stimularea colectării selective, la trasabilitate şi transportul în siguranţă către procesatori”.

”De asemenea, autoritatea locală va beneficia de raportări precise şi autorizate privind cantităţile de deşeuri reciclate, în scopul îndeplinirii cotelor asumate", a mai spus Firea, citată în comunicat.

Primarul a vorbit şi despre faptul că CGMB a aprobat ”Strategia de dezvoltare şi funcţionare pe termen mediu şi lung a serviciului public de salubrizare în Bucureăti”, la capitolul “Managementul integrat al deşeurilor” fiind stabilite direcţiile de acţiune privind gestiunea deşeurilor. Printre acestea se numără implementarea unui sistem de colectare integrată şi transport, bazat pe minim patru containere, respectiv deşeuri biodegradabile, deşeuri de hârtie-carton, mase plastice şi deşeuri de sticlă/ metal; dotarea noilor ansambluri de locuinţe cu sisteme îngropate/semi-îngropate pentru colectarea separată a deşeurilor şi stimularea colectării separate a deşeurilor, până în anul 2025 urmând să se ia măsuri pentru ca la actualele ghene de gunoi să rămână în folosinţă numai camera de la parterul blocului care va fi amenajată corespunzator pentru colectarea separată a deşeurilor.

"În completarea acestei strategii, vom încerca o schimbare de paradigmă în colectarea selectivă a deşeurilor, care până acum s-a făcut de către asociaţiile de transfer de responsabilitate, pe baza implicării voluntare a cetăţenilor în această acţiune", a precizat Firea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.