Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, luni seară, că, din momentul în care furnizorii livrează testele pe bază de salivă pentru depistarea COVID-19, acestea vor ajunge în şcoli în cel mult 24 de ore prin intermediul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. El a precizat că joia viitoare ar putea fi prima zi de testare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Sorin Cîmpeanu a declarat, luni, la Digi 24, că la sfârşitul săptămânii trecute s-au semnat contractele subsecvente pentru aceste teste. 
 
“S-au semnat vineri contractele subsecvente după ce la începutul săptămânii trecute s-au semnat acordurile cadru din cele trei loturi. Contractele subsecvente sunt semnate. Cei care au câştigat licitaţia au la dispoziţie între 1 şi 5 zile pentru a depune scrisorile de garanţie bancară. Nu ai controlul dacă o să depună într-o zi sau în cinci zile. Dacă depun, spre exemplu, mâine, poimâine contractul începe să se execute. Termenul de livrare pentru lotul 1 este între 1 şi 5 zile. Deci le putem miercuri, le putem avea joi, vineri, le putem avea săptămâna viitoare luni”, a precizat ministrul Educaţiei.
 
El a afirmat că mizează pe înţelegerea cadrelor didactice de a-şi sprijini elevii în acest proces de recoltare a probelor. 
 
“Am mizat foarte mult şi pe înţelegerea colegilor cadre didactice şi sunt convins că marea majoritate chiar dacă sunt foarte mulţi aceia care se opun, cred că majoritatea cadrelor didactice înţeleg să sprijine proprii elevi în acest proces”, a explicat Sorin Cîmpeanu. 
 
El a menţionat că vor fi testaţi şi elevii vaccinaţi. 
 
Ministrul Educaţiei a declarat că aceste teste nu sunt omologate în nicio ţară europeană, dar sunt autorizate. 
 
“Testele nu sunt omologate în niciun stat european pentru că ele nu pot fi folosite pentru raportare în Corona Form, nu au precizie suficient de mare. Dar ele sunt autorizate şi au fost autorizate de la începutul acestui an în foarte multe state europene ceea ce s-a întâmplat şi la noi”, a mai afirmat Cîmpeanu. 
 
El a precizat că din momentul în care furnizorii livrează aceste teste în maximum 24 de pre acestea vor fi livrate de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. 
 
Ministrul spune că de joia viitoare ar putea fi prima zi de testare. 
 
Întrebat cam cât ar putea dura testarea elevilor, Sorin Cîmpeanu a afirmat: “Depinde, dacă se prelevează simultan, sunt elevi mai mari, cu care te înţelegi, într-o oră ai rezolvat acest lucru. Dacă o iei să acorzi asistenţă elev cu elev deja s-a terminat programul, tot programul şcolar din ziua respectivă”. 
 
Ministrul Educaţiei a mai afirmat că doreşte ca testarea elevilor să aibă loc luni şi joi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.