Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat în şedinţa de joi un proiect de hotărâre privind programul de dezvoltare durabilă dedicat anului 2018 - anul european al patrimoniului cultural, „Preţuim patrimoniul”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul a fost aprobat în unanimitate.

„Ideea e bună, dar nu se va întâmpla nimic. (...) Primăria ar putea să nu mai aprobe PUD-uri în zone protejate, ar putea să nu mai construiască clădiri moderne lângă cele istorice”, a declarat consilierul general USR Roxana Wring.

Viceprimarul Tomniţa Florescu i-a răspuns că este ocazia bună pentru ca Primăria Capitalei să înceapă să facă ceva, în condiţiile în care sunt proprietari de clădiri care nu dispun de bani pentru a investi în reabiltiarea ei.

„Este o ocazie pentru a începe să facem ceva. Sunt mai multe tipuri de clădiri: cele cu proprietari care le lasă special să se degradeze, dar există de asemenea cazul Academiei Române, care are un patrimoniu extrem de important, Muzeul de Arheologie şi tot arealul Institutului Astronomic din Parcul Carol. Se pot derula programe de împrumuturi, s-ar putea să achiziţionăm sau să facem un muzeu în fostele uzine filaret, şi să nu laşi clădirea să se dărâme pentru că proprietarul nu are bani şi să investim în special în patrimoniul industiral al oraşului, care se duce de râpă”, a spus Tomniţa Florescu.

„Preţuim patrimoniul” are ca obiectiv general „conservarea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural imobil din municipiul Bucureşti, indiferent de proprietar, în baza şi cu respectarea legislaţiei incidente în vigoare”.

Potrivit hotărârii CGMB, „sursele de finanţare necesare derulării Programului Municipal „Preţuim Patrimoniul” se vor asigura de la bugetul local, prin bugetul structurilor de specialitate ale Municipului Bucureşti, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite”.

Pe perioada realizării investiţiilor, imobilele monumente istorice, aflate în proprietate publică sau privată a statului, se preiau în folosinţă gratuită, în condiţiile legii, de către municipiul Bucureşti, se arată în proiectul de hotărâre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.