Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (CNRED) consideră că recunoaşterea actelor de studii trebuie să fie realizată în continuare de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS), în baza atribuţiilor proprii, şi nu de universităţi, aşa cum a cerut Universitatea Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CNRED a răspuns, vineri, solicitării prin care, cu o zi în urmă, rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, îi cerea ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, ca recunoaşterea diplomelor de studii obţinute în străinătate să fie făcută de către universităţi, şi nu de către MENCS, ca în prezent.
 
"Declaraţia de la Bologna - cu titlu de recomandare şi fără valoarea juridică a unei norme obligatorii la nivel european - nu prevede echivalenţa diplomelor emise în statele UE şi SEE, însă CNRED aplică încă din anul 2008 procedura recunoaşterii automate a diplomelor obţinute în UE şi SEE. După cum se cunoaşte, procedurile de recunoaştere a diplomelor obţinute în străinătate sunt într-o permanentă actualizare, prin raportare la legislaţia naţională şi bunele practici şi recomandări internaţionale", arată Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor în răspunsul către Universitatea Bucureşti

Fiecare solicitare pentru recunoaşterea diplomelor obţinute în străinătate este depusă direct la registratura ministerului sau transmisă prin poştă, în ambele cazuri fiind înregistrată cu număr unic, mai susţine CNRED.

"În ceea ce priveşte necesitatea autentificării actelor de studii şi a furnizării de traduceri legalizate în procedura de recunoaştere, precizăm că aceste cerinţe sunt conforme atât cu normele internaţionale, cât şi cu cele naţionale", se mai arată în document.

Autentificarea actelor de studii, prevăzută în Convenţia de la Haga, „garantează recunoaşterea oficială prin lege” şi evită, în consecinţă, circulaţia şi uzul unor acte de studii falsificate. Traducerile legalizate pot fi efectuate în ţară sau străinătate, la orice furnizor autorizat de astfel de servicii, susţine sursa citată.

CNRED aplică termenul general de soluţionare a unei solicitări de maximum 30 de zile, în practică acest termen fiind redus considerabil, mai arată Consiliul.

Termenul de 90 de zile este generat de faptul că diplomele de doctor din state non-membre UE sau, în anumite cazuri, din state membre UE sunt recunoscute de către CNRED în urma evaluării efectuate de specialişti din mediul universitar, în comisiile de specialitate din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Evaluarea CNATDCU provoacă întârzieri în soluţionarea solicitărilor de recunoaştere, având în vedere ritmul de întrunire a comisiilor la intervale neregulate de timp, precum şi aplicarea unor cerinţe şi proceduri diferite faţă de cele aplicate de CNRED în procedura de recunoaştere automată, mai spune Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor .

Legat de întârzierile în procesul de înscriere la studii a cetăţenilor UE şi SEE,  Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor susţine că acestea sunt cauzate şi de modul de gestionare şi respectare de către universităţi a unui calendar adecvat în aplicarea procedurilor de selecţie/admitere şi înscriere. 

"Analizând inadvertenţele constatate în procesul de înscriere la studii a studenţilor europeni şi în respectarea normelor privind parcursul universitar şi completarea actelor de studii corespunzătoare, cu impact negativ la nivel naţional şi internaţional, Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor consideră că recunoaşterea actelor de studii trebuie să fie realizată în continuare de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în baza atribuţiilor proprii", încheie CNRED răspunsul către Universitatea Bucureşti.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.