Cei nouă marinari aflaţi pe nava Geo Star, pavilion Togo, reţinută în Portul Constanţa la începutul acestui an, vor fi repatriaţi joi, ei primind în urmă cu două zile salariile restante pentru patru luni, iar restul banilor urmând să fie încasaţi după vânzarea navei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Sindicatului Liber al Navigatorilor şi al Inspectoratul ITF România, membrii echipajului navei Geo Star, pavilion Togo, vor fi repatriaţi joi dimineaţa de la dana în care se află acostată nava, navigatorii primind în urmă cu două zile salariile pentru patru luni de la Asigurarea de Securitate Financiară, iar restul de bani îi vor primi după vânzarea navei.

Geo Star a fost reţinută în luna ianuarie de autorităţile portuare pentru condiţii neconforme, iar după acel moment armatorul a dispărut şi a abandonat echipajul.

“ITF România şi Sindicatul Liber al Navigatorilor au luat măsurile necesare pentru întreţinerea echipajului şi au iniţiat la dorinţa echipajului, acţiunea în instanţă pentru recuperarea salariilor restante. În paralel, inspectorul ITF a făcut demersurile necesare pentru executarea Asigurării de Securitate Financiară pe care o avea nava la o societate din Rusia, făcută în baza convenţiei MLC 2006, asigurare obligatorie începând cu data de 18 ianuarie 2017 pentru toate navele sub orice pavilion”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că România este una dintre primele ţări în care se execută Asigurarea de Securitate Financiară, precizând că această asigurare acoperă doar patru luni de salarii şi bonusuri pentru navigatorii aflaţi la navă.

“România se numără printre primele ţări în care se execută Asigurarea de Securitate Financiară şi este un exemplu practic de urmat pentru toţi navigatorii români care se află în situaţie de neplată a salariilor de peste două luni. De reţinut că această asigurare acoperă doar patru luni salarii şi bonusuri pentru navigatorii aflati la navă, şi de aceea, este bine ca în momentul în care s-au acumulat două luni de neplată, să fie informat clubul de asigurare P&I al navei de către navigatorii în cauza şi/sau, firesc, organizaţia sindicală din care fac parte pentru a duce demersurile privind plata celor patru salarii şi repatrierea”, se precizează în comunicatul Sindicatului Liber al Navigatorilor şi al ITF România.     

Navigatorii de pe nava Geo Star nu şi-au mai văzut familiile de peste un an de zile, iar în acest timp au trăit la bord în conditii improprii, familiile lor neavând niciun venit în această perioadă.

Echipajul, format din opt marinari din Ucraina şi unul din Rusia, a primit aproximativ 60 de mii de dolari din totalul de 142.500 de dolari cât are de recuperat.

Pe data de 31 ianuarie 2017 nava Geo Star, pavilion Togo, a fost reţinută în Portul Constanţa Sud Agigea de Port State Control, având deficienţe majore în ceea ce priveşte Convenţia Maritimă a Muncii Geneva 2006. În această perioadă, agentul navei a alimentat Geo Star cu apă şi alimente, dar salariile nu au fost plătite, fiind introdusă acţiunea în instanţă pentru recuperarea banilor datoraţi. La începutul lunii mai, comandantul navei, un bărbat în vârstă de 62 de ani, din Ucraina, a murit la bordul navei în urma unui atac de cord, comanda fiind preluată de către secund.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.