Directorul din OCDE Andreas Schleicher afirmă că, dacă liceele vor organiza propriile examene de admitere pentru o parte din locurile pe care le scot anual la concurs pentru clasele a noua, aceste examene trebuie să fie unele standardizate, în aşa fel încât să se asigure că şansele sunt egale pentru toată lumea. „Dacă şcolile fac propriile evaluări, există riscul ca inechităţile să fie consolidate”, spune reprezentantul Organizaţiei.
Întrebat, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, la Bucureşti, dacă se justifică introducerea examenelor organizate de licee pe unele locuri ale acestora, într-un sistem marcat de inegalităţi, Directorul pentru educaţie şi competenţe al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) Andreas Schleicher a răspuns că, dacă se introduce o astfel de prevedere, examenele trebuie să fie „bine standardizate”.
„Poţi lăsa şcolile să facă evaluări, dar aceste evaluări trebuie să fie corecte şi comparabile. Şi cred că aceste examene trebuie să fie unele standardizate pe scară largă. Dacă şcolile fac propriile evaluări, există riscul ca inechităţile să fie consolidate. Trebuie să fie clar că oriunde te-ai născut, oricare ar fi trecutul tău, ai şanse egale, cred că acesta este un obiectiv foarte important în educaţie, unele ţări realizează acest deziderat. (...) În cele din urmă, corectitudinea din sistem este legată de calitatea acestuia, un sistem care nu se asigură că face diferenţa între backgroundul social şi succes nu va avea rezultatele, la modul general”, a afirmat Andreas Schleicher.
Acesta a mai declarat că, la modul general, examenele reprezintă „gardianul echităţii în sistem” şi că importanţa lor nu va fi niciodată supraestimată. El spune însă că examenele nu trebuie să fie simple teste, ci să reflecte „competenţele, mai degrabă decât acumularea de cunoştinţe”.
„PISA reprezintă un bun exemplu în ceea ce priveşte examenele. Acolo nu poţi doar să reproduci ceea ce înveţi la şcoală, nu iei evaluări bune pe asta, iei evaluări bune doar dacă demonstrezi că poţi aplica în mod creativ cunoştinţele. Cred că astăzi avem tehnologia să punem la punct examene cu adevărat bune, examene pentru care nu poţi învăţa în grabă, examene care să reflecte înţelegerea conceptuală, profundă a subiectelor, mai degrabă decât învăţarea superficială a unor conţinuturi. (...) Să poţi să gândeşti ca un om de ştiinţă este mai important decât ceea ce ştii din biologie şi chimie”, a mai afirmat Andreas Schleicher.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.