Câteva zeci de persoane au protestat, luni seară, în faţa Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti, faţă de modul în care au fost organizate alegerile prezidenţiale în diapora, unde mai multe secţii de votare, inclusiv cea de la sediul ambasadei de la Bucureşti, au rămas fără bultine de ot, sute de oameni neputând vota.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestatarii, între care şi preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion, au cântat "Deşteaptă-te, române" şi au scandat "Jos Dodon", "Nu vrem dictatură", "Rusia, nu uita, Basarabia nu e a ta", "Maia, mai avem o şansă".   

Manifestanţii, care aveau afişe cu mesajele "Dodon nu e preşedintele meu", "Diaspora e cu voi", "#alegerifraudate","#maiavemunirea", au reclamat şi faptul că buletinele de vot, inclusiv cele care au ajuns la Bucureşti, erau tipărite în limba rusă.      

În mijlocul protestatarilor a venit şi ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, care a spus că a făcut tot posibilul pentru ca alegerile să se desfăşoare în condiţii bune şi le-a cerut scuze celor care nu au putut vota.

"Am făcut tot posibilul aici, în Bucureşti, şi pe întreg teritoriul României, ca dovadă că s-a făcut tot posibilul este şi rezultatul alegerilor. Dacă la primul tur au fost 9.300 de participanţi la vot, la turul doi au fost 16.000 de voturi. Deci noi am încercat să ne facem datoria şi cred că ne-am făcut-o cu succes. Evident că îmi cer scuze faţă de cei care nu au avut posibilitatea să voteze, dar repet, dacă am fi fost inactivi cred că cel puţin vreo o mie de oameni ar fi rămas în stradă fără să-şi poată exercita dreptul la vot. Aşa, împreună cu ei, am plecat la secţia consulară, unde rămăseseră în jur de o mie de buletine de vot şi oamenii au putut să voteze. Cred că Comisia Electorală Centrală trebuie să tragă nişte concluzii din situaţia care s-a creat, Parlamentul trebuie să tragă nişte concluzii şi să schimbe legea alegerilor. Au fost foarte multe cazuri în care oamenii n-au putut vota. Poate ar fi cazul ca şi acest subiect să fie abordat pentru ca la alegerile viitoare să nu se mai întâmple astfel de lucruri”, a spus ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, precizând că cea mai mare parte a alegătorilor au putut vota, "rămânând afară în jur de 60 – 70 de oameni”.

Întrebat de ce buletinele de vot erau în limba rusă, ambasadorul a spus că doar o parte au fost tipărite în această limbă: "Nu au fost toate în limba rusă. Au fost câte 500 de buletine de vot per secţie în limba rusă. Explicaţia este simplă. În Moldova se tipăresc în două limbi pentru că sunt cetăţeni ai Republicii Moldova care pot fi găgăuzi, ruşi sau de alte naţionalităţi, în trecere prin Bucureşti. S-a considerat necesar ca ei să poată să-şi exercite dreptul dacă ei solicită dreptul în limba rusă”.

Protestul de la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti a durat aproximativ o oră şi jumătate. Luni seară, au fost organizate proteste faţă de modul de organizare a alegerilor din diaspora şi la Galaţi, Timişoara şi Iaşi.

Socialistul Igor Dodon a obţinut 52,18% din voturile exprimate, duminică, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, în timp ce candidata proeuropeană Maia Sandu a reuşit să obţină 47,82% din sufragii, arată rezultatele preliminare anunţate luni după-amiază de Comisia Electorală Centrală, după centralizarea tuturor proceselor verbale.

Din cei peste 1,6 milioane de alegători moldoveni care s-au prezentat la urne, duminică, 133.967 au votat în secţiile din străinătate, unde pe tot parcursul zilei au fost cozi uriaşe, iar cu câteva ore înainte de încheierea procesului electoral multe secţii de votare au epuizat buletinele de vot, sute de oameni nereuşind să voteze.

Moldovenii din diaspora au călătorit sute de kilometri pentru a vota în al doilea tur al scrutinului prezidenţial şi s-au mobilizat pe pagina ”Adoptă un vot”. Pe tot parcursul zilei de duminică, moldovenii au postat pe Facebook fotografii cu cozile uriaşe de la secţiile de votare.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.