Ministrul de Interne, Carmen Dan, a afirmat, luni, că cerut o informare despre incidentele de la Cimitirul eroilor din Valea Uzului, spunând că Poliţia şi Jandarmeria şi-au îndeplinit cele trei obiective principale ale misiunii, adică s-a evitat producerea de violenţe între grupurile de români şi de etnici maghiari, "chiar dacă a existat o evidentă activitate de mobilizare a radicalilor sau ultraşilor, şi dintr-o parte, şi din alta". "Deşi au existat câteva momente tensionate, nimeni nu a fost lovit sau rănit şi nu s-a impus intervenţia în forţă a structurilor noastre. Nu s-au produs distrugeri, incendieri sau orice alte lucruri care ar fi putut reprezenta o profanare de morminte. Singurul aspect care a rămas în discuţie ţine de modul cum s-a ajuns ca porţile acelui cimitir să fie rupte, iar acest aspect este investigat în cadrul unui dosar penal", a spus Carmen Dan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Carmen Dan a vorbit, luni, într-o conferinţă de presă, despre situaţia de la Cimitirul internaţional al eroilor de la Valea Uzului, spunând că, la întoarcerea în ţară, a solicitat o informare completă cu ce s-a întâmplat acolo în 6 iunie.

"Am citit această informare şi aprecierea mea este că reprezentanţii Poliţiei şi ai Jandarmeriei care au fost acolo şi-au atins cele trei obiective principale ale misiunii, adică s-a evitat producerea de violenţe între cele două grupuri, de români şi de etnici maghiari, chiar dacă a existat o evidentă activitate de mobilizare a radicalilor sau ultraşilor, şi dintr-o parte, şi din alta. Deşi au existat câteva momente tensionate, nimeni nu a fost lovit sau rănit şi nu s-a impus intervenţia în forţă a structurilor noastre. Nu s-au produs distrugeri, incendieri sau orice alte lucruri care ar fi putut reprezenta o profanare de morminte. Singurul aspect care a rămas în discuţie ţine de modul cum s-a ajuns ca porţile acelui cimitir să fie rupte, iar acest aspect este investigat în cadrul unui dosar penal, aşa cum tot într-un dosar penal, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti, sunt investigate, sub coordonarea unui procuror, faptele de violenţă şi distrugere din data de 17 mai, atunci când una dintre victime a fost un candidat la europarlamentare", a spus Carmen Dan.

Referitor la prezenţa la misiunea din Valea Uzului a lui Sebastian Cucoş, adjunctul şefului Jandarmeriei, ministrul a declarat: "În misiune au fost implicate forţe ale Jandarmeriei din două judeţe, iar misiunea în sine nu a fost deloc una simplă, cel puţin din punctul de vedere al riscurilor pe care un conflict între cele două grupuri de persoane l-ar fi generat. Indiferent cât le place sau nu le place unora sau altora, aici nu vorbim de persoane, ci vorbim de o instituţie în care oamenii aflaţi la comandă trebuie să-şi exercite prerogativele actului de comandă".

Carmen Dan a spus că pare tot mai clar că anumite grupuri sau persoane, profitând de situaţia juridică neclară a cimitirului, au alimentat o stare de tensiune în speranţa generării unui conflict, pentru anumite interese.

"Este o apreciere pe care o am cunoscând bine subiectul. Pot să vă confirm că a existat o bună comunicare între structurile MAI şi celelalte instituţii cu responsabilităţi în zona siguranţei naţionale", a mai spus Dan.

Ea a menţionat că limita administrativ-teritorială dintre judeţele Harghita şi Bacău, inclusiv apartenenţa cimitirului internaţional al eroilor din Valea Uzului, a făcut obiectul unor neînţelegeri între autorităţile locale din cele două judeţe.

Din cauza punctelor e vedere divergente, situaţia va fi soluţionată de instanţă, însă demersul nu a fost făcut până în prezent, a precizat mnistrul de Interne.

Carmen Dan a mai spus că din documente reiese că Cimitirul a fost fondat de Asociaţia Cultul Eroilor între 1926-1927, fiind înhumaţi acolo 1.306 de militari români, maghiari, germani, austrieci, italieni, ruşi şi sârbi.

De asemenea, Dan a afirmat că este binevenită decizia Minissterului Apărării de a prelua acest cimtir, indiferent de autoritatea locală pe teritoriul căreia s-ar afla.

Mai mulţi maghiari au format, joi, un lanţ uman pentru a nu permite românilor să intre în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru a participa la sărbătoarea de Ziua Eroilor. Un grup de români a forţat intrarea, la faţa locului intervenind şi jandarmii pentru ca situaţia să nu escaladeze.

Încă de joi seară, UDMR a transmis că solicită demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, şi a prefectului judeţului Harghita.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.