Cererea procurorului general de declasificare a unor documente referitoare la mitingul din 10 agust din PIaţa Victoriei este analizată de o comisie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a spus, vineri, ministrul Carmen Dan. Ea a subliniat că nu poate declasifica documentele referitoare la ce s-a întâmplat în data de 10 august, pentru că nu este în atribuţiile ministrului de Interne acest lucru. „Procurorul general tot cere. Nu este nicio problemă, poate să ceară”, a adăugat ministrul de Interne. Întrebată de jurnalişti dacă îi este teamă că ar putea fi pusă sub acuzare, Carmen Dan a spus că nu, pentru că nu a greşit cu nimic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Carmen Dan a subliniat joi că nu poate declasifica documentele clasificate referitoare la ce s-a întâmplat în data de 10 august, pentru că nu este în atribuţiile ministrului de Interne acest lucru.

„Procurorul general tot cere (declasificare documentelor, n.r.). Nu este nicio problemă, poate să ceară, noi vom răspunde de fiecare dată şi am mai spus că nu a fost nicio cerere a Parchetului care să fie amânată sau să întâmpine greutăţi din partea conducerii ministerului. Referitor la declasificare, cred că este îndeajuns să ne uităm în Codul Penal, avem un articol acolo care spune foarte clar că instanţa este cea care decide declasificarea de urgenţă atunci când consideră că informaţii esenţiale sunt utile în cercetări judiciare şi poate dispune în sensul declasificării totale, parţiale sau trecerea la un alt nivel de declasificare. Nu sunt documente clasificate de ministru sau asupra cărora poate dispune ministrul declasificarea, dar şi această cerere de declasificare este în analiza unei comisii din cadrul ministerului”, a spus Carmen Dan.

Întrebată dacă a fost citată la Parchetul General pentru a fi audiată în legătură cu violenţele din 10 august, de la mitingul din Piaţa Victoriei, Carmen Dan a spus că nu. Întrebată, de asemenea, dacă îi este teamă că va fi pusă sub acuzare în acest dosar, a spus că nu are de ce să-i fie teamă, pentru că nu a greşit cu nimic.

„Nu. Unui om care nu a greşit cu nimic nu are de ce să-i fie teamă”, a spus ministrul de Interne.

Referitor la faptul că şefii Jandarmeriei nu au declarat nimic în faţa procurorilor, Carmen Dan a spus că este dreptul lor, care ţine de strategia de apărare făcută împreună cu avocaţii.

În plus, întrebată ce le transmite oamenilor care au depus plângere împotriva Jandarmeriei Române şi care au avut de suferit în urma violenţelor din 10 august, Dan a întrebat retoric jurnalişti ce le-ar transmite ei celor 69 de persoane care au agresat jandarmii.

„Dumneavoastră ce le-aţi transmite celor 69 de persoane identificate care sunt foarte liniştite în momentul acesta pentru că nimeni nu-i întreabă nimic? Aveţi informaţii că au fost chemate la audieri? Am spus şi eu că avem 11 dosare penale, cu şase inculpaţi, 18 suspecţi şi cu 69 de persoane identificate, cu probatoriu aferent depus la Parchetul competent. Aveţi informaţii că au fost chemaţi la audieri? Că eu nu am”, a răpuns ministrul de Interne.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.