Peste 13.500 de poliţişti, pompieri şi jandarmi sunt pregătiţi să intervină în cazul unor situaţii periculoase, a declarat joi ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan. Ea a spus că nu ar trebui să urmeze o perioadă "foarte îndelungată” de vreme severă, însă este dovada că vremea nu ţine cont de calendar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În mod normal, nu ar trebui să fie o perioadă foarte îndelungată de vreme severă, dar nu aş vrea niciun moment să avem vieţi omeneşti expuse pericolului. Vă rog să trataţi cu seriozitate acest episod de vreme severă, chiar dacă el vine spre sfârşitul lunii martie. Este încă o dovadă că vremea nu ţine cont de calendar”, a declarat Carmen Dan la comandamentul de iarnă de la minister.

Carmen Dan a spus că au fost mobilizate forţe şi echipamente suplimentare în judeţele aflate sub avertizările ANM, respectiv patru autoşenilate, trei autofreze, trei autospeciale de transport de mare capacitate şi patru autospeciale de tractat. De asemenea, ministrul a precizat că sunt pregătiţi să intervină peste 13.500 de pompieri, jandarmi şi poliţişti.

"Ştiu că în judeţele aflate sub avertizarea de cod portocaliu au fost deja activate comitetele locale şi comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă. Suntem toţi într-o fază de pregătire a intervenţiei şi vreau să profitaţi de aceste ore rămase până la noapte pentru a analiza încă o dată riscurile, care sunt zonele în care pot apărea blocaje”, s-a adresat ea prefecţilor.

Carmen Dan le-a solicitat să evacueze din timp persoanele care au nevoie de îngrijiri medicale, femeile însărcinate, bolnavii care trebuie să facă dializă, precum şi să se asigure că sunt suficiente stocuri de material antiderapant.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că, în contextul avertizărilor de vreme rea, la nivelul fiecărui judeţ s-a cerut evaluarea numărului bolnavilor care necesită transport pentru dializă, a bolnavilor cronici cu afecţiuni ce necesită monitorizare permanentă, a gravidelor cu risc şi a celor în ultimele două luni de sarcină, a copiilor cu afecţiuni care necesită monitorizare permanentă şi a persoanelor dependente fizic.

Pacienţii care necesită dializă vor fi transportaţi la unitatea la care fac dializă, iar după procedură vor fi internaţi în spitalul în cadrul căruia funcţionează unitatea de dializă. De asemenea, bolnavii cronici internaţi care necesită monitorizare permanentă nu vor fi externaţi până la îmbunătăţirea vremii, în timp ce medicii de familie vor fi mobilizaţi acolo unde situaţia impune prezenţa acestora la cabinetele medicale, în afara programului de lucru.

Direcţiile de sănătate publică vor evalua stocurile de medicamente şi materiale sanitare din spitale şi vor identifica nevoile pentru rezolvarea situaţiilor de urgenţă apărute în această perioadă.

"De asemenea, managerii serviciilor de ambulanţă judeţene răspund de dispunerea tuturor măsurilor necesare asigurării cu personal corespunzător în această perioadă (medici, asistenţi medicali, etc), identificarea căilor de acces care trebuie degajate cu prioritate (acces către spitale, cabinetele medicilor de familie, Serviciile Judeţene de Ambulanţă şi orice alte unităţi sanitare), asigurarea degajării căilor de acces de la nivelul Serviciului şi al substaţiilor din structura acestuia până la drumul principal", a precizat sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.