Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru, întrebat dacă Executivul are semnale că greva din educaţie va înceta de luni, că soluţia nu este blocarea educaţiei în România, ci consolidarea educaţiei. Acesta a mai precizat că Executivul contează pe faptul că acest lucru va fi înţeles în timp util nu doar de către liderii de sindicat, ci şi de toţi cei care lucrează în sistemul de învăţământ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Guvernul României se aşteaptă ca procesul educaţional să fie reluat deoarece cu toţii guvernanţi, sindicate, oameni din sistemul didactic, în general părinţi şi elevi, cu toţii ne dorim ca sistemul educaţional să fie repornit, copiii să-şi încheie anul şcolar şi mai sunt doar câteva zile în acest sens, iar aceia dintre ei care trebuie să meargă să-şi dea evaluările sau să-şi susţină examenele, să se pregătească în cazul celor de-a XII-a de admitere la facultate, să poată să facă acest lucru şi contăm şi pe buna credinţă şi pe capacitatea de a înţelege importanţa acestui moment pentru toţi cei care funcţionează în sistemul educaţional”, a afirmat Dan Cărbunaru, întrebat duminică la Palatul Victoria dacă Guvernul se aşteaptă ca prin adoptarea acestor măsuri să înceteze greva din educaţie.

El a precizat că disponibilitatea Guvernului de a veni cu măsuri concrete este reală.

„Disponibilitatea Guvernului nu doar la dialog, ci şi de a veni cu măsuri concrete este reală. Am prezentat astăzi doar două exemple recente care împreună cumulează peste un miliard de lei, o sumă importantă, care nu era inclusă în bugetul de stat şi pentru care Guvernul a găsit deja resurse pentru a putea compensa acele nevoi cu caracter tranzitoriu până la momentul în care, peste doar câteva săptămâni, noua lege a salarizării, incluzând aici ca prioritate educaţia, va putea oferi ca soluţie aşteptată de sindicate. Acest lucru se întâmplă prin dialog şi nu prin blocarea sistemului educaţional. De aceea, Guvernul, inclusiv după discuţiile şi întâlnirile nu doar cu liderii sindicali, ci şi cu reprezentanţii părinţilor şi ai copiilor, consideră că este necesar, şi anume ca profesorii noştri, învăţătorii noştri, să revină la catedră, acolo unde copiii îi aşteaptă”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Chestionat dacă Guvernul are semnale că luni greva va înceta, Dan Cărbunaru a răspuns: „În această perioadă de grevă, Guvernul nu a fost în grevă”.

„Asta înseamnă că inclusiv dialogul pe care noi l-am purtat şi lucrul la măsurile pe care liderii sindicali le-au cerut au continuat la nivel guvernamental şi dialogul cu sindicatele continuă şi noi ne aşteptăm şi contăm în continuare pe faptul că se va înţelege în timp util, în orice caz la timp, nu doar de către liderii sindicali, ci şi de către toţi cei care lucrează în sistemul educaţional că soluţia nu este blocarea educaţiei în România, soluţia este consolidarea educaţiei din România, într-o manieră sustenabilă, pe bază de dialog”, a completat Cărbunaru.

Guvernul a anunţat, duminică prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru, o ordonanţă de urgenţă pentru acordare unei prime pentru cariera didactică din învăţământul de stat în valoare de 1.500 care va fi dată în luna octombrie a acestui an. De asemenea, personalul didactic şi didactic auxiliar va primi şi o primă de compensare de 1.000 de lei, care va fi acordată în luna iunie.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” Marius Nistor a declarat pentru News.ro, că angajaţii din sistemul de învăţământ vor continua greva şi nu renunţă nici la protestul anunţat pentru marţi, la Bucureşti, acţiune la care se anunţă participarea a 20.000 de oameni. Acesta reclamă că Guvernul a modificat prin OUG, la finalul săptămânii, Legea Dialogului Social, pentru a exercita „presiuni” asupra greviştilor.

Întrebat dacă, în acest context, se conturează scenariul amânării examenelor naţionale, Marius Nistor a răspuns: „Este posibil orice atâta vreme cât avem un astfel de comportament din partea Guvernului”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.