Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a anunţat că Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, Strategia naţională privind educaţia pentru mediu şi schimbări climatice 2023 - 2030, document care stabileşte acţiuni clare în vederea creşterii gradului de educaţie şi conştientizare în rândul copiilor şi tinerilor privind dezvoltarea sustenabilă şi responsabilizarea faţă de mediu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În privinţa educaţiei, Guvernul a aprobat Strategia naţională privind educaţia pentru mediu şi schimbări climatice 2023-2030, un moment important pentru învăţământul românesc, pentru că este prima dată în România când este adoptată o strategie naţională care este dedicată educaţiei pentru mediu şi pentru schimbările climatice. Prin acest document sunt stabilite acţiuni clare pentru a creşte gradul de educaţie şi conştientizare în rândul copiilor şi tinerilor privind dezvoltarea sustenabilă şi responsabilizarea faţă de mediu. Unităţile de învăţământ vor deveni parteneri strategici pentru a construi un viitor sustenabil, ca atare, elevii şi cadrele didactice vor beneficia de tot sprijinul pentru a înţelege, pe de o parte, gravitatea crizei climatice şi de mediu, dar şi pentru a conştientiza cauzele şi efectele acestor crize, alături de modalităţile de a îmbunătăţi răspunsul societăţii faţă de aceste provocări”, a afirmat Dan Cărbunaru, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

El a mai spus că „obiectivul este aliniat principiilor proiectului preşedintelui României, Klaus Iohannis, "România educată", care are în vedere cultivarea respectului pentru mediu, ca parte a valorilor promovate şi dezvoltate prin educaţie”.

„Unul dintre dezideratele asumate în cadrul acestui proiect este ca sistemul de educaţie să formeze cetăţeni responsabili faţă de societate şi mediul înconjurător. De altfel, probabil, vă amintiţi, în noiembrie anul trecut, în cadrul summit-ului COP 27, preşedintele României a susţinut declaraţia naţională care vizează promovarea cercetării şi inovării pentru a susţine acţiunile climatice, securitatea alimentară, comunităţile vulnerabile, adaptările la schimbările climatice şi răspunsul eficient la situaţii de urgenţă generate de acestea. La baza strategiei stă, de asemenea, raportul Administraţiei Prezidenţiale "Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile", validat de consultarea publică din 11 februarie anul trecut - o continuare a proiectului "România educată", a cărui operaţionalizare este şi inclusă ca angajament în strategia naţională de apărare a ţării”, a conchis Cărbunaru. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.