Sute de acţiuni preventive în care au fost implicate peste 40.000 de persoane, în majoritate minori, au fost organizate, în ultimele săptămâni, de către Poliţia Română în cadrul campaniei „Apelul fals la 112 pune vieţi în pericol! Sună responsabil!”. Campania vizează în principal creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la importanţa utilizării în mod responsabil a numărului unic pentru apeluri de urgenţă. În acest context, copiilor li se recomandă să consulte un adult de încredere cu privire la situaţiile în care pot să apeleze 112.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Campania „Apelul fals la 112 pune vieţi în pericol! Sună responsabil!” este derulată de către Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi structurile teritoriale de analiză şi prevenire a criminalităţii şi include activităţi preventive care au ca obiectiv principal creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la importanţa utilizării responsabile a numărului de urgenţă 112. 
În perioada 19 iunie – 31 august, în cadrul campaniei au fost organizate 597 de acţiuni preventive, dintre care 361 în mediul urban şi 245 în mediul rural, cu peste 41.600 de beneficiari, dintre care 30.412 minori. 
„Campania a vizat trei direcţii de acţiune. Astfel, poliţiştii au desfăşurat acţiuni preventive directe în comunităţi, au fost diseminate mesaje preventive, în mediul online şi în mass-media şi au fost stabilite şi dezvoltate colaborări cu celelalte structuri cu atribuţii în sfera situaţiilor de urgenţă.  Activităţile de promovare a campaniei au avut loc în locuri publice (parcuri, mall-uri, tabere, locuri de petrecere a timpului liber), la care au participat şi alte structuri ale Poliţiei Române (rutieră, investigaţii criminale, ordine publică, siguranţă şcolară), în vederea transmiterii mesajelor preventive. De asemenea, pentru promovarea campaniei, poliţiştii au participat la întâlniri cu grupurile ţintă, în vederea transmiterii de informaţii destinate prevenirii actelor de alertare abuzivă a autorităţilor”, transmite, duminică, Poliţia Română.
Poliţiştii reamintesc faptul că numărul de urgenţă 112 trebuie apelat „doar în cazuri reale de urgenţă, cum ar fi accidente grave, incendii, infracţiuni sau situaţii medicale critice”. Ei subliniază importanţa educării copiilor asupra acestui aspect, iar mesajul transmis celor mici şi tinerilor este: „Nu folosiţi niciodată numărul 112 pentru glume sau jocuri! Apelurile abuzive pot împiedica oamenii care au nevoie de ajutor să primească asistenţa necesară. Mai mult, vă expuneţi unor consecinţe legale directe, precum sancţiuni contravenţionale ori chiar cercetare penală. Dacă nu sunteţi siguri cu privire la urgenţa unei situaţii, întrebaţi un adult de încredere. Ei vă pot ajuta să decideţi când este momentul să sunaţi la 112 şi să înţelegeţi mai bine cum să folosiţi acest număr în mod responsabil”.
 
Implementarea campaniei „Apelul fals la 112 pune vieţi în pericol! Sună responsabil!” va continua până la finalul acestui an, în judeţele în care au fost înregistrate valori mari ale apelurilor false sau abuzive.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.