Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege privind aprobarea ordonanţei Guvernului 6/2023 pentru modificarea legii 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare ca, începând cu data de 1 august 2023, în vederea includerii în program, beneficiarii transmit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pentru fiecare obiectiv de investiţii solicitarea de includere în program şi necesarul de sume de la bugetul de stat, fără a mai exista condiţia respectării termenului de 60 de zile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform proiectului de lege, introducerea în listele-sinteză aferente subprogramelor va fi făcută de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pe măsură ce este constatată corectitudinea solicitărilor, prin completarea listelor existente.

Ministerul Dezvoltării verifică administrativ şi centralizează solicitările transmise, în ordinea cronologică de înregistrare, în termen de 30 de zile de la înregistrare, iar pentru solicitările conforme întocmeşte listele-sinteză cu obiective propuse spre finanţare pe fiecare subprogram, liste care sunt aprobate prin ordin al ministrului Dezvoltării.

Solicitările neconforme rămân în baza de date a Ministerului Dezvoltării, obiectivele urmând a fi introduse în listele-sinteză pe măsura îndeplinirii de către beneficiari a tuturor cerinţelor legale pentru introducerea acestora în program. 

În baza contractelor de finanţare sunt decontate şi cheltuielile pentru elaborarea expertizelor tehnice în vederea încadrării clădirilor într-o clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie şi pentru elaborarea auditului energetic, efectuate anterior introducerii în program şi încheierii contractului de finanţare.

„Identificarea şi inventarierea clădirilor cu destinaţia de locuinţă multietajate, construite înainte de anul 1978, amplasate în localităţi pentru care valoarea de vârf a acceleraţiei terenului pentru proiectare la cutremur a(g) este mai mare sau egală cu 0,20 g, precum şi a clădirilor cu destinaţia de locuinţă expertizate tehnic şi încadrate în clase de risc seismic corespunzătoare; - întocmirea listelor cu clădirile cu destinaţia de locuinţă şi publicarea acestor liste pe paginile de internet ale autorităţilor administraţiilor publice locale, respectiv a municipiului Bucureşti”, prevede iniţiativa legislativă adoptată miercuri de către deputaţi.

Conform proieectului, „locuinţele de necesitate care satisfac exigenţele minimale prevăzute de Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi utilităţile pentru aceste locuinţe vor fi asigurate prin grija autorităţilor administraţiei publice locale. Fondurile necesare pentru finanţarea cheltuielilor privind mutarea persoanelor evacuate în şi din locuinţele de necesitate şi, după caz, plata chiriei pe perioada execuţiei lucrărilor de intervenţii se vor asigura din bugetele locale”.

De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale vor asigura spaţiile necesare depozitării, în condiţii de siguranţă şi cu asigurarea accesului proprietarilor, a bunurilor materiale care aparţin persoanelor evacuate.

Autorităţile administraţiei publice locale sunt scutite de orice taxe de timbru, tarife, comisioane sau cauţiuni pentru cererile şi acţiunile adresate justiţiei în temeiul prevederilor prezentei legi.

„La cererea primarilor municipiilor, oraşelor şi comunelor, primarului general al municipiului Bucureşti şi primarilor de sector, oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Centrul Naţional de Informaţii Fiscale, precum şi orice alte instituţii, autorităţi, experţi tehnici atestaţi sau alte persoane fizice sau juridice, în condiţiile legii, au obligaţia să acorde autorităţilor administraţiei publice locale sprijinul, precum şi informaţiile necesare îndeplinirii activităţilor prevăzute de prezenta lege”, mai prevede proiectul de lege.

Totodată, „este strict interzisă desfăşurarea activităţilor comerciale de orice natură, precum şi amplasarea de mijloace publicitare pe faţada şi/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereţi, scări interioare şi altele asemenea în cazul clădirilor încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiză tehnică, realizată conform normativului Cod de proiectare seismică – Partea a III-a – Prevederi pentru evaluarea seismică a clădirilor existente, indicativ P100-3, în vigoare la data expertizării de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate”.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei va stabili prin ordin de ministru criteriile alocării fondurilor pentru investiţii, mai indică propunerea legislativă.

„Asociaţiile de proprietari sau proprietarii, definiţi conform prevederilor Legii nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, pot aplica pentru obţinerea de credite garantate de stat în vederea reabilitării seismice a clădirilor. Statul garantează creditele de reabilitare seismică a clădirilor şi achită dobânda aferentă acestor credite prin instituţia mandatată de Ministerul Finanţelor”, potrivit sursei citate.

„De creditele garantate de stat pot beneficia asociaţiile de proprietari sau proprietarii care locuiesc în imobile încadrate în clasele de risc seismic RsI şi RsII”, mai precizează iniţiativa de lege.

În vederea includerii în program, beneficiarii transmit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pentru fiecare obiectiv de investiţii solicitarea de includere în program şi necesarul de sume de la bugetul de stat.

„Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei verifică administrativ şi centralizează solicitările transmise, în ordinea cronologică de înregistrare, în termen de 30 de zile de la înregistrare, iar pentru solicitările conforme întocmeşte listelesinteză cu obiective propuse spre finanţare pe fiecare subprogram, liste ce se aprobă prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei. Solicitările neconforme rămân în baza de date a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, obiectivele urmând a fi introduse în listelesinteză pe măsura îndeplinirii de către beneficiari a tuturor cerinţelor legale pentru introducerea acestora în program”, conform prevederilor din proiectul de lege adoptat de către Camera Deputaţilor.

„Obţinerea hotărârii asociaţiei de proprietari sau a hotărârilor tuturor asociaţiilor de proprietari în cazul clădirilor în care există mai mult de o asociaţie de proprietari, hotărâri luate cu jumătate plus 1 din numărul membrilor; în cazul în care proprietarii nu sunt constituiţi în asociaţii de proprietari, cu acordul scris al jumătate plus 1 din numărul acestora, pentru introducerea în program, proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţii”, mai arată sursa menţionată.

În cazul documentaţiilor conforme (...) pentru care nu pot fi încheiate contracte de finanţare din cauza fondurilor insuficiente alocate de la bugetul de stat, autorităţile locale, inclusiv sectoarele municipiului Bucureşti, pot decide finanţarea din sursele prevăzute în bugetele locale sau alte surse legal constituite în acest sens. Modalitatea de implementare se stabileste prin hotarire de consiliul local.

„Pentru clădirile incluse în subprogramul proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţii pentru clădirile aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale sau locale, în cazul în care finanţarea asigurată de la bugetul de stat este insuficientă, autorităţile locale, inclusiv sectoarele municipiului Bucureşti, dar şi consiliile judeţene, pot decide finanţarea din sursele prevăzute în bugetele locale sau alte surse legal constituite în acest sens”, precizează sursa amintită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.