Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, a declarat luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că este rezervat în a spune că va fi cel mai bun an al turismului românesc şi că în niciun caz nu vom depăşi anul 2019. ”Turismul românesc într-un an nu înseamnă doar cele trei luni de vară şi deja primele 4 luni nu pot să spun că ne dau speranţe că vom depăşi 2019”, a mai spus el, arătând că nu am găsit căi să aducem străini şi să vedem străni plimbându-se prin oraşele din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Călin Ile a afirmat că o concluzie a minivacanţei de 1 mai a fost o cerere crescută pentru mare, pentru că la această dată se deschide sezonul pe litoral, dar şi staţiunile tradiţionale de munte au fost o opţiune importantă.

Din păcate, spune reprezentantul industriei hoteliere, calendarul neavantajos, faptul că 1 mai a picat duminica,  nu a înregistrat cifre spectaculoase.

”Ne aşteptam a acest lucru,nici vremea nu a fost de partea noastră”, a spus Călin Ile, precizând că cifrele sunt similare cu cele de Paşte, ”dar tarifele practicate de 1 mai au fost mai mari, deci veniturile hotelierilor au fost mai mari. 

Potrivit reprezentantului hotelierilor, s-a observat o tendinţă de creştere a rezervărilori pentru vacanţe, peste tot în lume.

”Ne aşteptăm să se întâmple şi în România pentru că altfel nu vor găsi ceea ce doresc, pentru că va fi o cerere foarte mare. Ar trebui văzut într-un complex global, multă lume zice că va pleca în alte ţări, dacă nu găsesc în România, dart şi în alte ţări există tendinţa de a creşte preţurile cu cât se apropie sezonul, în Europa şi America se observă o cerere mare pentru vacanţă, concentrarea mare va duce la dezechilibre în preţuri”, a spus el.

Călin Ile a ţinut să precizeze că o problemă în turism o reprezintă lipsa mare de personal, pentru că nu s-a reuşit să se aducă forţă de muncă din import. ”Suntem în căutare, fie tineri, fie ucraineni, aşteptăm soluţii în privinţa forţei de muncă”, a spus el, adăugând că săptămâna viitoare are loc ziua porţilor deschise în turism.

Despre afirmaţia ministrului Turismului, că anul acesta va fi cel mai bun în turism, Călin Ile a spus: ”Eu sunt mai rezervat în a spune că va fi cel mai bun an al turismului românesc, în niciun caz nu vom depăşi, vom fi încă departe de 2019. Turismul românesc într-un an nu înseamnă doar cele trei luni de vară şi deja primele 4 luni nu pot să spun că ne dau speranţe că vom depăşi 2019”.

Ile a explicat că, în afara celui estival şi de vacanţă, mai există cel de afaceri, balnear, care nu dau aceleaşi semnale.

”Şi inflaţia îşi va arăta efectele. Creşterile de preţuri, utilităţi, ne afectează extrem de tare şi unii indicatori nu vor ieşi bine pentru unii operatori. Nu vom reuşi să atragem incoming, nu am găsit căi să aducem străini, să vedem străini plimbându-se prin oraşle din România. În ciuda semnelor bune, aş fi mai rezervat în a arunca declaraţii că va fi cel mai bun an al turismului”, a mai spus el.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.