Personalul TESA din Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău a declanşat luni un protest spontan care se va desfăşura până la orele prânzului. Angajaţii au ieşit în curtea spitalului, reclamând inechităţi salariale faţă de celelalte categorii de personal din sistemul de sănătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform unui comunicat remis de reprezentanţii SJU Buzău, între orele 10.00 şi 12.00, personalul cu diferite funcţii din această categorie profesională - economişti, jurişti, ingineri,referent de specialitate, muncitori, magazineri, liftieri, garderobieri, telefonisti- a ieşit în curtea unităţii medicale pentru a-şi exprima nemulţumirile privind inechităţile şi discriminările salariale din sistemul sanitar faţă de personalul TESA.â

"Personalul TESA a fost din nou ,,ELIMINAT"din proiectul legislativ privind modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii referitor la o noua modalitate de stabilire a salariilor de baza ale personalului contractual. Doar amendamentul pentru lucrătorii protestatari din C.N.A.S a fost acceptat, amendamentul pentru personalul TESA a fost respins. (...)Personalul TESA a fost total discriminat şi exceptat de la orice fel de majorare salarială sau stimulente acordate de-a lungul ultimilor 6 ani, comparativ cu alte categorii profesionale, în curând permanent o umilinţă şi o discriminare salarială nemaiîntâlnită în niciun alt sistem sanitar din U.E!Şicu prilejul OUG nr. 63/2023, prin care personalul din sistemul sanitar a primit beneficii financiare suplimentare, respectiv indemnizaţii lunare acordate cu01.08.2023, personalul nemedical tehnic-economic şi administrativ (TESA) a fostdin nou exceptat", transmit sindicaliştii.

În condiţiile în care, sindicaliştii spun că în prezent, nu au nicio garanţie că discriminarea din sănătate va fi într-adevăr eliminată prin adoptarea noii legi a salarizării,  aceştia solicită Guvernului şi Parlamentului să găsească de urgenţă o soluţie de compensare salarială a personalului contractual nemedical din spitale, aşa cum s-a identificat şi în cazul personalului din cadrul CNAS, ANAF, Ministerul  de Finanţe etc.

Conform comunicatului remis de personalulTESA din SJU Buzău, revendicările protestatarilor care luni protestează în curtea celui mai mare spital din judeţul Buzău sunt adoptarea de urgenţă a unei soluţii de majorare a salariilor de bază personalului contractual nemedical(TESA) din spitalele publice, aşa cum s-a identificat şi în cazul personaluluidin cadrul CAS, actualizarea indemnizaţiei de hrană cu salariul minim peeconomie aflat în plată, exceptarea spitalelor de la prevederile legii caredetermină desfiinţarea unor structuri de specialitate administrative, având drept consecinţă disfuncţionalităţi ale activităţii suport actului medical, înlăturarea inechităţilor salariale din sistemul sanitar faţă de personalul TESA (de exemplu, cuantumul salariului de bază pentru un absolvent de studii superioare este mai mic decât salariul mediu pe economie).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.