Autorităţile buzoiene au demarat o anchetă în urma unei sesizări care vizează o posibilă poluare a unui curs de apă din judeţ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O echipă formată din comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Buzău, cât şi reprezentanţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, UAT Smeeni şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean au ieşit în teren pentru a verifica apariţia pe cursul de apă al pârâului Negreasca, care se varsă în Călmăţui, a unei pelicule albe de natură necunoscută.

Sesizarea a venit din partea localnicilor care foloseaua apa din pârâu pentru adăpatul animalelor şi care au observat, în zilele de 12-13 aprilie, că aceasta a devenit alba ca spuma laptelui.

”La vărsarea pârâului Negreasca în râul Călmăţui este apa albă. Au fost cei de la Apele Române. Au luat probe. În aproximativ 5 zile vom avea rezultatul testelor respective să vedem dacă este ceva toxic sau nu. Am mers pe amonte, pe râu, până când am pierdut culoarea asta albă şi a devenit negru. Ciudat este că duminică dimineaţă apa era albă, seara nu mai era. Luni dimineaţă iar a devenit albă. E clar că cineva deversează”, spune primarul comunei Smeeni Andrei Ion.

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa au prelevat probe în vederea stabilirii valorilor indicatorilor de calitate ai apei, cât şi ce substanţe ar putea conţine acea peliculă.

De asemenea, Comisarii din cadrul Gărzii Naţionale de Mediul - Comisariatul Judeţean Buzău au verificat şi un agent economic care evacuează în respectivul curs de apă apele epurate cât şi apele pluviale de pe platformă industrială fără a identifica nereguli.

Autorităţile de mediu vor continua verificările în vederea identificării sursei care a condus la aspectul albicios al apei pe cele două cursuri de apă, Călmăţui şi Negreasca. După primirea rezultatelor probelor de apă prelevate, se va stabili cu certitudine cauza şi se vor impune măsuri conform legislaţiei de mediu în vigoare.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.