„Love is great!”, a concluzionat ambasadorul britanic Paul Brummell, ovaţionat de peste 5.000 de persoane prezente sâmbătă seara la marşul diversităţii Bucharest Pride.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru cei care au venit dinspre Universitate, marşul a început la metrou.

Întrebate la Universitate dacă staţia de metrou Victoriei este închisă, una dintre angajatele Metrorex a răspuns: „Nu, e deschisă”. Cealaltă a contrazis-o. „Nu ne-au anunţat nimic”, revine prima. I se răspunde: „Cine să te anunţe?!... Mai bine le închid pe toate".

Metroul dinspre Berceni ajunge şi este plin de oameni îmbrăcăţi în alb. Mulţi, dezorientaţi, au coborât la Română. „Am luat-o că pe o sarcina de serviciu", a recunoscut o femeie.

În Piaţă Victoriei, participanţii la mitingul PSD, care veneau pejos dinspre Piaţa Romană, priveau cu interes spre ieşirea dinspre Calea Victoriei, unde media de vârstă nu depăşea 35 de ani, iar muzică răsună de pe platforme.

De partea cealaltă, dincolo de „graniţa" trasată de jandarmi, sustinătorii PSD urmăreau meciul Simonei Halep. Steaguri tricolore fluturând, aplauze la câte o reuşită a româncei.

Discuţie peste „barajul” Victoriei

„Sunt la marşul ăsta. Acolo nu ştim ce e. Ce caută oamenii ăştia aici? Faţă de cine protestează? Au Guvernul. Guvernul e acolo. Nu înţeleg! protstează faţă de Dăncilă?! Ce fac? Europa arată aşa (arată spre Calea victoriei). Europa este un loc liber, und elibertatea de opinie, dreptul la a fi aşa cum eşti e respectat. Şi măuit la ei - nu au avut nici măcar dreptul la cum să se îmbrace. Azi au avut dreptul să se îmbrace în alb”, a spus un bucureştean nemulţumit de mitingul PSD din Piaţa Victoriei şi de împărţirea oamenilor în două tabere.

Cu steaguri-curcubeu, costumaţi nu atât de extravagant că în alţi ani, reprezentanţii comunităţii LGBT au pornit, puţin după ora 18.00, spre Piaţă Victoriei.

„Iubirea nu ţine cont de prejudecăţi", era mesajul afişat pe un banner. Celor peste 2.000 de oameni li s-au alăturat până la Universitate alte câteva mii. Turiştii străini s-au regăsit în marşul de la Bucureşti, comparat cu manifestări de gen din Europa.

Pe Calea Victoriei, urmăriţi de la balcoane, au salutat fluturând steagurile şi eliberând baloane de săpun. „Diversitatea ne face mai puternici" stătea scris pe o pancartă.  

La ora 19.00, participanţii au ajuns pe esplanada cu statui de la Universitate.

„Suntem doi oameni obişnuiţi care nu au acceptat discriminarea, la fel ca voi", au spus Adrian Coman şi partenerul său de acelaşi sex, cetăţeanul american Robert Clabourn Hamilton, protagoniştii unei decizii istorice a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene - recunoaşterea căsătoriei. 

La cea de-a 14-a ediţie a marşului diversităţii au fost sărbătoriţi 40 de ani de când a fost creat steagul-curcubeu, pentru a reprezenta solidaritatea comunităţii LGBTI şi apărarea drepturilor ei. Astfel, un steag de mari dimensiuni a fost purtat de participanţi, iar pe esplanadă Emil Rengle i-a îndemnat pe cei prezenţi să participe la primul flashmob din istoria Bucharest Pride.

„Parteneriatul civil e o nevoie, nu e un moft”, a fost ideea generală.

Ambasadorul Marii Britanii a considerat marşul „o oportunitate de a celebra diversitatea, de a celebra faptul că diferenţele îmbogăţesc societatea”.

El i-a felicitat pe Coman şi Hamilton şi a spus: „Aşteptăm ca autorităţile române să facă în cel mai scurt timp demersurile necesare pentru a da realitate acestei decizii”.

„Love is great!”, a spus el purtând un tricou cu acelaşi mesaj şi un steag curcubeu.

Ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt, a adăugat că „drepturile LGBT+ sunt drepturi fundamentale şi un indicator central pentru valabilitatea acestora este respectul faţă de minorităţi”.

„Marşul diversităţii de astăzi este un semnal extrem de important împotriva intoleranţei şi discriminării pentru noi toţi. Drepturile minorităţilor nu reprezintă un atac asupra intereselor majorităţii. Din contră. Respectul faţă de minorităţi întăreşte mai degrabă drepturile tuturor. Europa noastră înseamnă diversitate. Această diversitate consolidează societăţile noastre”, a mai spus el.

Bucharest Pride se va încheia, sâmbătă seară, cu o petrecere în clubul Control, unde va cânta Peaches, pentru prima dată la Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.